Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy szakértői bizottság Németországban legalizálná az abortuszt a terhesség 12. hetéig


Választáspárti tüntetés Münchenben 2024. április 13-án
Választáspárti tüntetés Münchenben 2024. április 13-án

Minden, az abortuszra vonatkozó korlátozást el kellene törölni a terhesség első tizenkét hetében a kormány által megbízott testület jelentése szerint.

Németországban jelenleg a terhességmegszakítás alapvetően törvénybe ütközik bizonyos kivételekkel. Ilyen például, ha valaki erőszakos bűncselekmény áldozatává vált, vagy veszélyben van az élete. Effajta beavatkozás akkor végezhető normális körülmények között, ha a terhes nő kötelező tanácsadáson vett részt, továbbá meghatározott várakozási időt is betartott.

„Fenntarthatatlan az abortusz alapvető illegalitása a terhesség korai szakaszában” – jelentette ki Liane Wörner, a Konstanz Egyetem jogprofesszora, a 18 tagú szakértői panel egyik tagja.

„A törvényhozóknak cselekedniük kell, törvényessé és büntethetetlenné kell tenniük az abortuszt” – fűzte hozzá.

Innentől kezdve Olaf Scholz német kancellár balközép koalícióján fog múlni, hogy megfogadja-e a bizottság ajánlásait.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy azonnali cselekvésre van szükség, de a tervezett törvényjavaslat benyújtására semmilyen időkeretet nem határozott meg.

Ehhez kapcsolódóan: A törvényes név- és nemváltoztatás könnyítéséről szavaznak Németországban

Hangsúlyozta, hogy el kellene kerülni egy újabb vitát, amely megosztja a társadalmat, mint például Lengyelországban vagy az Egyesült Államokban történt.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyel parlament elé került a csaknem teljes abortusztilalom feloldása

A jelenlegi szövetségi parlamenti ciklus jövőre ér véget. A konzervatív ellenzék egyes képviselői már jelezték, hogy bármifajta reformot az alkotmánybíróság elé fognak vinni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG