Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A törvényes név- és nemváltoztatás könnyítéséről szavaz a parlament Németországban


Szivárványszínekben a müncheni Allianz Aréna 2016. július 9-én
Szivárványszínekben a müncheni Allianz Aréna 2016. július 9-én

A német törvényhozók várhatóan pénteken szavaznak a kormány tervéről, amely megkönnyíti a transznemű, interszexuális és nembináris személyek nevének és nemének megváltoztatását a hivatalos dokumentumokban.

Az önrendelkezési törvény egyike azoknak a szociális reformoknak, amelyekre Olaf Scholz kancellár liberális koalíciós kormánya ígéretet tett hivatalba lépésekor, 2021 végén. A jogszabály november 1-jén lépne hatályba.

Lehetővé tenné, hogy a felnőttek minden további formalitás nélkül megváltoztassák a keresztnevüket és törvényes nemüket az anyakönyvi hivatalokban. Szándékukról három hónappal korábban értesíteniük kellene a hivatalt.

A mostani, négy évtizede létező transzszexuális törvény azt írja elő, hogy a hivatalos dokumentumokban nemüket megváltoztatni kívánó személyeknek először két, „a transzszexualitás sajátos problémáit kellően ismerő” szakértőtől kell értékelést kérniük, majd ennek alapján bírósági határozatot is fel kell mutatniuk.

Amióta megalkották a törvényt, Németország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte azokat a rendelkezéseket, amelyek értelmében a transznemű embereknek el kellett válniuk és sterilizáltatniuk kellett magukat, illetve alá kellett vetniük magukat nemváltó műtétnek.

Az új jogszabály az egyének jogi identitására összpontosít. Ez nem jelenti a nemváltó műtétekre vonatkozó német szabályok felülvizsgálatát.

Ehhez kapcsolódóan: Pszichiáterek, feministák, kormánypropagandisták – a genderháború frontvonalai

Az új rendelkezések lehetővé teszik a 14 éves vagy annál idősebb fiatalkorúaknak, hogy szüleik vagy gondviselőik jóváhagyásával megváltoztassák nevüket és törvényes nemüket; ha nem értenek egyet ezzel, akkor a tinédzserek kérhetik a családi bíróságtól, hogy kerüljék meg őket.

A 14 évnél fiatalabb gyermekek nevében a szülőknek vagy gyámoknak kellene kérelmet benyújtaniuk az anyakönyvi hivatalhoz.

A hivatalos név- és nemváltoztatás hatálybalépése után egy évig nem lenne megengedett újabb változtatás. Az új jogszabály előírja, hogy a női edzőtermek és öltözők üzemeltetői továbbra is maguk dönthetik el, kit engednek be a létesítményükbe.

Nyke Slawik, annak a két transznemű nőnek az egyike, akiket 2021-ben parlamenti képviselővé választottak, a parlament alsóházában, a Bundestagban tartott szavazás előtt azt mondta: az új szabályok több mint egyévnyi bírósági eljárástól, szakértői értékelések készíttetésétől és csaknem kétezer eurós kiadástól kímélték volna meg.

„Végre meg akarjuk ezt könnyíteni – mondta az ARD televíziónak Slawik, aki a Zöldeket képviseli a törvényhozásban. – Több más ország bejárta már ezt az utat, Németország egyszerűen követi a példát a regisztráció jelentős egyszerűsítésével.”

A spanyol parlament 2023 elején fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi a 16 éven felülieknek, hogy orvosi felülvizsgálat nélkül megváltoztassák hivatalosan bejegyzett nemüket.

Az Egyesült Királyságban a skót parlament 2022-ben fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a 16 éves vagy annál idősebb személyek számára, hogy önbevallás útján módosítsák a nemüket a személyazonosító okmányokban. Ezt a brit kormány megvétózta, és a döntést Skócia legfelsőbb polgári bírósága decemberben helybenhagyta.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz parlament elfogadta a transzneműek nemváltoztatását és örökbefogadását tiltó törvényt

Ami a többi liberális társadalmi reformot illeti: Scholz kormánya legalizálta a kannabisz birtoklását korlátozott mennyiségben; könnyített a német állampolgárság megszerzésére vonatkozó szabályokon; megszüntette a kettős állampolgárságra vonatkozó korlátozásokat, és véget vetett annak a tilalomnak is, amely az orvosok abortuszszolgáltatásának hirdetésére vonatkozott. Az azonos neműek házasságát már 2017-ben legalizálták.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG