Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nem hagyom magam elhallgattatni” – egy türkmén újságírónőt levetkőztettek a reptéren, és nem engedték Európába utazni


„Folytatom a munkámat – még keményebben fogok dolgozni. Nem fogok elhallgatni, amíg élek” – mondta Szoltan Acsilova
„Folytatom a munkámat – még keményebben fogok dolgozni. Nem fogok elhallgatni, amíg élek” – mondta Szoltan Acsilova

„Nem fog elhallgattatni” az autoriter kormány – jelentette ki Szoltan Acsilova független türkmén újságíró azt követően, hogy a közép-ázsiai ország hatóságai megakadályozták, hogy Svájcba repüljön egy emberi jogi aktivistákat díjazó nemzetközi találkozóra.

„Folytatni fogom a munkámat – még keményebben fogok dolgozni. Amíg élek, nem fognak elhallgattatni” – mondta a 74 éves újságírónő a Szabad Európának.

Acsilova beszámolt arról is, hogy az asgabati repülőtéren levetkőztették, megalázták, majd nem engedték felszállni őt és a lányát a repülőre, annak ellenére hogy érvényes útlevelük, vízumuk és jegyük volt.

Az egyetlen türkmén újságíró, aki nyíltan meri bírálni az autoriter kormányt, kedden vett volna részt a svájci Martin Ennals-díj átadásának ünnepségén.

Acsilova a második helyezett volt 2021-ben, de a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatt nem tudott külföldre utazni, hogy átvegye az elismerést.

Az újságíró beszámolója szerint lányával együtt kétszer is át kellett menniük a reptéri biztonsági ellenőrzésen a testszkenneren, majd alaposan átnézték a csomagjaikat, többször átvizsgálták röntgengéppel, még az esernyőjüket és Acsilova sétabotját is ellenőrizték.

„Aztán levetkőztettek, és az egész testemet végigtapogatták. Az útleveleink ellenőrzése is elég sokáig tartott, majd a tisztviselő azt mondta, hogy a gép nem tudta leolvasni az útlevelek adatait, mert penészes helyen tartottuk” – mondta Acsilova.

Szerinte az útlevél-ellenőrzést végző tiszt szándékosan megrongálta útlevelük lapjait egy nedves papírtörlővel. „Az egészet előre kitervelték, tudtam, hogy nem engednének külföldre menni” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Utazó betegek: az otthoni gyenge egészségügyi ellátás miatt Iránba mennek a türkmének

Fenyegetések, fizikai támadások

A kormány elnyomása jól ismert Acsilova számára, aki korábban a Szabad Európa tudósítója volt, jelenleg pedig a bécsi székhelyű Hronika Turkmenyisztana (Türkmenisztán Krónikái) ellenzéki hírportál munkatársa.

Acsilovát már többször őrizetbe vették, szóbeli fenyegetések és fizikai támadások érték, amelyek az újságíró és támogatói szerint a kormány megtorlása a munkájáért. Számos rokonát is megfenyegették.

Szoltan Acsilova
Szoltan Acsilova

Asgabat nem tűr semmilyen eltérő véleményt, a kormány megfojtotta a független médiát, ellenzéki aktivistákat kényszerített „önkéntes” száműzetésbe, és blokkolja a hozzáférést az összes főbb közösségi médiához és üzenetküldő alkalmazáshoz, gyakorlatilag elvágva polgárait a világtól.

Az utolsó üzenetküldő alkalmazás, az IMO idén nyáron vált elérhetetlenné Türkmenisztánban.

Acsilovát 2018-ban rövid időre civil ruhás rendőrök vették őrizetbe, és törölték a fotókat a fényképezőgépéről. Azt mondta, hogy kábítószerrel kapcsolatos vádakkal fenyegették. Nem sokkal később ismeretlenek megverték, amikor leszállt egy buszról Asgabatban.

2019-ben megakadályozták, hogy felszálljon egy Tbiliszibe tartó repülőgépre, hogy részt vegyen egy nemzetközi szemináriumon.

A repülőtéren történt legutóbbi incidenssel kapcsolatban Rachel Denber, a Human Rights Watch európai és közép-ázsiai részlegének igazgatóhelyettese azt mondta: „Azzal, hogy Szoltan Acsilova nem utazhat Genfbe, hogy átvegye a Martin Ennals-díjat, a türkmén kormány többet árt a hírnevének, mint bármi, amit Acsilova külföldön mondhatott volna. Még nem késő, hogy Türkmenisztán helyrehozza a dolgokat, és utazni engedje Acsilovát.”

Ivar Dale, a Norvég Helsinki Bizottság jogvédő csoport vezető tanácsadója dühítőnek nevezte az esetet, és elítélte Türkmenisztánt, amiért megsértette állampolgárai jogait.

„Türkmenisztán azon kevés országok közé tartozik, amelyek aktívan megakadályozzák, hogy polgáraik külföldre utazzanak. Még Törökországot is arra kérték, hogy vezessen be vízumrendszert a türkmének számára, ahelyett hogy megpróbálnának javítani a türkmén útlevél helyzetét. Hihetetlen” – fogalmazott.

A Martin Ennals-díj szervezői azt mondták a Szabad Európának, hogy „dolgoznak egy megoldáson az utazásával kapcsolatban”, de a történteket nem kommentálták.

XS
SM
MD
LG