Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy vezér demokráciája: Körösényi András politikatudós az Orbán-rezsimről - Élet a NER-ben 5. rész


Egy vezér demokráciája: Körösényi András politikatudós az Orbán-rezsimről - Élet a NER-ben 5. rész
please wait

No media source currently available

0:00 1:02:37 0:00

Az Orbán-rezsim nem jogállam, nem is így értelmezi magát. Vezérdemokrácia, autoriter hatalom demokratikus legitimációval. A Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló sorozatunkban Körösényi András, az ELTE tanára, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora Kerényi György vendége.

Az interjú legfontosabb gondolatai:
A vezérdemokráciában a győztes nem valamilyen program végrehajtására kér és kap mandátumot, hanem győzelmét bármire feljogosító szabad mandátumként értelmezi.
Az Orbán-rezsim nem jogállam, de nem is így értelmezi magát, hanem a nagy felhatalmazással rendelkező politikai vezetés a nép érdekében autonóm módon, a különböző jogállami fékek, korlátok által nem korlátozva szabadon cselekszik.
A vezérdemokrácia olyan autoriter hatalomgyakorlás, amely demokratikus legitimációval rendelkezik. Ez a választás. A vezért önkényes hatalmát korlátozó intézményeket leépítik, helyette plebiszticer eszközöket, pl. a nemzeti konzultációt használják.
A plebiszciter képviseletben fel van téve egy igennel, nemmel megválaszolható kérdés, és az állampolgároknak csak annyi lehetőségük van, hogy azt elfogadják vagy elutasítsák. A vezető szabadon határozza meg a közpolitikát, arra az állampolgárok csak reagálhatnak.
A vezérdemokrácia autoriter hatalomgyakorlás, melynek másik jellemzője a karizmatikus vezetés. A karizma valamilyen rendkívüliséget jelent, és ebből következik egyfajta politikai radikalizmus, a fennálló normák elutasítása, meghaladása, a létező intézmények és konvenciók meghaladását is jelenti. A bürokratikus és jogállami szabályok a karizmatikus vezér szebb jövőt hozó cselekvésének gátjai.
Az Orbán-rezsim autonóm vagy önkényes hatalomgyakorlásában napi politikai érdekek szerint történik a közpolitika-alkotás.
A liberális demokráciáról, az 1960-80-as évek nyugati politikai világának képe él bennünk, ami pedig már mindenütt megváltozott. Perszonalizálódott: nem pártoknak vannak politikusaik, hanem a politikusoknak pártjaik. Törzsi politika alakult ki, vak hittel a karizmatikus vezető iránt.
A liberális demokráciákban a demokratikus akaratképződés mellett még nagyon sok intézmény részt vesz az akaratképzésben és a hatalomgyakorlásban, és az elitek és a média konszenzusa támogatta. A vezérdemokráciában a közjó meghatározása a vezér dolga, így az folyamatosan változik.
A demokrácia alapja, hogy számonkérhető-e a vezető. Minél kevésbé, annál inkább önkényessé válhat az uralom. Orbán Viktor még számonkérhető a választáson. De a folyamatos intézményszerű elszámoltatás hiányzik, és az állampolgárok vétó-hatalmára korlátozódott.
Az ilyen rezsim fő gondja az utódlás.
XS
SM
MD
LG