Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előítéletekkel nehéz és hosszú az út az örökbefogadásig


A magyarországi meddő párok általában szőke, fehér bőrű gyermeket akarnak örökbe fogadni. Ha nyitottabbak lennének, hamarabb kaphatnának újszülöttet. Így viszont éveket várhatnak babára.
A magyarországi meddő párok általában szőke, fehér bőrű gyermeket akarnak örökbe fogadni. Ha nyitottabbak lennének, hamarabb kaphatnának újszülöttet. Így viszont éveket várhatnak babára.

Több évet is várnak azok a házaspárok, akik fehér bőrű, egészséges csecsemőt akarnak örökbe fogadni Magyarországon, eközben átlagosan 250 külföldi kap gyereket az országból évente, mert őket nem érdekli, hogy milyen színű a bőre, hány éves, és sok esetben azt is elfogadják, ha sérült.

Tiltakoztak civil és szakmai szervezetek is az ellen a törvénymódosítás ellen, amit még nyáron nyújtott be Novák Katalin, akkor még az EMMI államtitkáraként. A Magyarországon évtizedek óta problémás örökbefogadási rendszer egyes elemein könnyített az azóta már elfogadott és szeptemberben életbe lépett törvény:

  • az örökbefogadó szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése
  • a korábbi hat helyett csupán három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyermek, akit nem látogatnak a vér szerint szülei
  • ha rendszertelen a kapcsolattartás, akkor a korábbi egy év helyett már nyolc hónap után is örökbe fogadható lesz a gyermek
  • az örökbefogadó szülő és a 3. életévét betöltött gyermek életkora között előírt legfeljebb 45 év korkülönbséget 50 évre emelik

A feltételrendszer egyes elemei szakmai és civil szervezeteknél is kiverték a biztosítékot. Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke a Szabad Európa Szelfi podcastjában azt mondta: a tanfolyam hiánya később akár a tömeges örökbefogadások felbontásához is vezethet, hiszen ha nem kérik, akkor nem készíti fel senki az örökbefogadókat egy gyermek érkezésére.

"Már réges-rég bebizonyosodott, mennyire fontos a felkészítő tanfolyam. Évekkel ezelőtt jeleztük, hogy emeljék fel az órák számát 30-ra. Semmi nem történt. Aztán két és fél évvel ezelőtt felkérték az Ágacska Alapítványt, hogy dolgozzák ki a 40 órás felkészítő tanfolyamot. Megtörtént. Két évig működött, erre most váratlanul eltörlik, váratlanul nem kötelező és fizetni sem kell érte. Mindenki tiltakozott ellene: a gyermekvédelem, a Tegyesz, civil szervezetek. Ha nem akarunk túl sok problémát később, mint például az örökbefogadások felbontása"

-magyarázta a Bölcső Alapítvány elnöke.

"Viccelsz, bolondozol?"

Kovács Zsófi és férje két éve várnak babára a Pest-megyei listán, nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy a Tegyesz-től (Területi Gyermekvédelmi Szolgálat) hamarabb kapnak, mint nyílt örökbefogadással alapítványoktól. Zsófi szerint: azért is kell sokat várni, mert borzasztóan kevesen dolgoznak a rendszerben, ráadásul a Tegyesz most tart ott, hogy lesz belső informatikai rendszerük.

„Papírakták vannak. Kérdem én, ki az az irodista, adminisztrátor, hivatalnok, bárki, akinek annyira káptalan a feje, hogy mondjuk évente 750 házaspárt megjegyezzen? Mert nem fog 750 aktát végignézni, amikor egy gyereknek családot keres, hanem majd aki eszébe jut, azokat megnézegeti, de hát ebbe a hatalmas papírtengerbe lehetetlen átlátni normálisan bármit. Ugyanez az oka annak is, hogy gyerekek évekre beragadnak a rendszerbe”

-magyarázza Zsófia, aki azt is elmondta, hogy korábban ők sem voltak a tolerancia bajnokai és kikötötték, hogy csak fehér bőrű, szőke gyereket akarnak. A tanfolyamon megismert sorsközösségi találkozókon azonban folyamatosan olyan hatások érték őket, hogy végül a férje beleegyezett abba, roma újszülöttet is szívesen felnevelnének.

Erre erősített rá a Bölcső Alapítvány elnöke is, aki azt mondta, a tanfolyamon olyan impulzusokat és új látásmódot kapnak a leendő örökbefogadók, amelyek nélkül például azt is gondolhatják, hogy évtizedekig nem kell elmondani az igazat a gyereküknek az örökbefogadásról. Budavári Zita szerint nagy mértékben lassítja a dolgokat Magyarországon az előítélet: a legtöbben továbbra is szőke, fehér bőrű, kék szemű csecsemőt szeretnének még mindig.

„Az olasz szülők nagyon elfogadóak a magyarokkal ellentétben. Hét-nyolc év a várakozási idő Olaszországban. Azokat, kik idejönnek nem érdekli a gyermek származása és az sem, hogy milyen a bőrszíne. Korábban átlagosan 150-160 gyermeket vittek külföldre, ez a szám az utóbbi években 250 körülire ugrott”

-mesélte Budavári Zita, aki szerint a tendencia az, hogy Magyarországon is vannak 45-50 év körüli örökbefogadásra várakozók, akik boldogan hazavinnének egy két, három vagy négyéves gyereket, de 6-8 éveseket már nem szeretnének. Ezek azok a gyerekek, akik a Bölcső Alapítvány elnöke szerint Magyarországon szinte már senkinek nem kellenek, a külföldiek viszont kapva kapnak az alkalmon.

A nemzetközi örökbefogadások kor és nem szerinti megoszlása 2019-ben.
A nemzetközi örökbefogadások kor és nem szerinti megoszlása 2019-ben.

A szakember az elmúlt 5 évben azt tapasztalja, hogy a leendő szülők olyan kritériumokat támasztanak az örökbe fogadni kívánt gyerekekkel kapcsolatban, mintha csak a húspiacon lennének. Szerinte az érzékenyítő tanfolyamok kötelező eltörlése emiatt is kritikus.

A civil szervezetek által közvetített nyílt örökbefogadások.
A civil szervezetek által közvetített nyílt örökbefogadások.

A család fogalma a politikusok szerint

A törvény szerint már gyakorlatilag csak házaspárok fogadhatnak örökbe gyereket Magyarországon. A fellazított örökbefogadási törvényt ugyanis egy hónappal ezelőtt módosította Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

„Ha az illetékességébe tartozó alkalmas örökbe fogadni szándékozók között nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadni szándékozó házaspár, a szakszolgálat 5 munkanapon belül értesíti az országos örökbefogadást elősegítő szervet annak érdekében, hogy a gyermek házaspár általi örökbefogadását más szakszolgálat illetékességébe tartozó örökbe fogadni szándékozó házaspárok közvetítésével segítse elő”

- áll az egy hónappal ezelőtt módosított rendeletben. Ami röviden azt jelenti, hogy ha az országos listán nem találnak a gyermek számára házaspárt, csak akkor jöhetnek szóba azok, akik egyedülállók vagy nem házasok.

Stigma

Adél és párja leszbikusok és bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Sokáig gondolkodtak azon, hogyan lehetne gyermekük. Az örökbefogadással az volt a bajuk, hogy papíron külön kellett volna válniuk ahhoz, hogy egyáltalán jelentkezni tudjanak egyedülálló nőként. Ezt nem akarták, gyereket viszont nagyon.

„Az elején azt gondoltuk, hogy menjünk el bulizni, feküdjünk le valakivel és akkor majd összejön a baba. Ez volt a legkézenfekvőbb. De hát ez nyilván nem egy biztonságos módja a gyerekvállalásnak. Ezt aztán elvetettük„

-meséli Adél, aki azt mondta a Szabad Európának, hogy mindketten szülni akartak, és ez most úgy tűnik, hogy össze is jön nekik, mert már Adél is várandós. A párja két évvel ezelőtt hozta világra a babájukat, aki egyébként féltestvére lesz a most születendő gyermeknek. A két nőnek hihetetlen szerencséje volt, nem spermabankból és nem is egy ismeretlentől lettek gyerekeik.

„Elmentünk egy esküvőre, ahol volt egy házaspár egy kislánnyal, nagyon kíváncsiak voltak ránk, meg arra, hogy a mi kapcsolatunk hogyan tud tovább fejlődni. Mondtuk, hogy gyerekvállalással fejlődne ez tovább és ők annyira belelkesültek, hogy felajánlották, akkor ők ebbe így beszállnának és segítenének nekünk abban, hogy legyen gyerekünk”

-magyarázza a nő, aki szerint először nekik is furcsa volt a felajánlás, de miután mindent megbeszéltek a házaspárral, hogy kinek, mennyi joga van és mit szeretne később, már tisztább fejjel tudtak gondolkodni. A megtermékenyítés végül otthoni körülmények között történt és az apa státusza jogilag ismeretlen.

Alternatív megoldások

Magyarországon az egészségügyi törvény szigorú, így ez alapján mesterséges megtermékenyítés csak heteroszexuális párok és meddő vagy idősödő egyedülálló nők számára érhető el. Ráadásul az egyedülálló nők számára anonim spermium felhasználásával történik a reprodukciós eljárás, ami azt jelenti, hogy a leendő apa háttere szinte teljesen ismeretlen. A bejegyzett élettársi kapcsolat bár letagadható, azonban ezzel sem érdemes kockáztatni Magyarországon, hiszen ez okirathamisításnak minősül.

A magyar nők körében népszerűek a külföldi reprodukciós intézetek, ahol kevesebbet kérdeznek cserébe több pénzt kérnek.
A magyar nők körében népszerűek a külföldi reprodukciós intézetek, ahol kevesebbet kérdeznek cserébe több pénzt kérnek.

A Szabad Európa úgy tudja, hogy rengeteg kényes helyzetben lévő magyar nő éppen ezért egy brnói magánklinikára jár mesterséges megtermékenyítésre. A szlovák reprodukciós intézetben keveset kérdeznek a páciens hátteréről.

Adélék egy dániai reprodukciós intézettel próbálkoztak. Online kiválasztották a donort, majd megrendelték az örökítőanyagot.

„Európába szállítanak ki szárazjégen, eszköztárral örökítőanyagot jelöletlen dobozban. Egy adag örökítőanyag nagyjából hatvan euróba kerül. Egy megtermékenyítési kísérletre kell két adag, ami már 120 euró, és akkor az egy napra elég”

-magyarázta Adél, aki szerint ez a megoldás sem olcsó mulatság, de a cég emberközeli ráadásul nagyon sok mindent meg lehet tudni a donorról, ellentétben a magyar gyakorlattal.

Magyarországon az elmúlt években a Fidesz-kormány tagjai többször is súlyos kijelentéseket tettek az LMBTQ emberekre. Legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök a Dúró Dóra által ledarált Meseország című könyv kapcsán szólalt meg a témában a közrádióban:

„Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország, de van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket"

-mondta a kormányfő.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG