Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyelőre nem bojkottálják az amerikaiak a pekingi olimpiát


Tüntetés az ujgurok üldözése ellen Isztambulban, március 25-én
Tüntetés az ujgurok üldözése ellen Isztambulban, március 25-én

Bár szóba került, egyelőre nem készül a pekingi olimpia bojkottjára az Egyesült Államok. Eközben Kanadában már a parlament megszavazott egy felhívást a 2022-es olimpia bojkottjára, az ujgurok üldözése elleni tiltakozásul.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, tárgyalást kezdeményez az Egyesült Államok szövetségeseivel a pekingi téli olimpián való részvételről. Mint monda, ha szükségesnek látják a bojkottot, amire a hszincsiangi események miatt kerülhet sor, azt mindenképpen a NATO-szövetséges és más partnerországokkal közösen lenne érdemes megszervezni.

Bojkottfelhívás az ujgurok üldözése miatt

Később, a Politico beszámolója szerint a külügyminisztérium ennek ellenkezőjéről adott tájékoztatást, mint mondták, „a 2022-es olimpiával kapcsolatos álláspontunk változatlan. Nem egyeztettünk, és jelenleg sem egyeztetünk közös bojkottról partnereinkkel és szövetségeseinkkel.” A hivatalos tájékoztatás szerint, bár gyakran tárgyalnak a Kínával kapcsolatos aggodalmakról, különösen az ujgurok üldöztetéséről, az olimpia közös bojkottja nincs az asztalon.

A közelmúltban több jogvédő szervezet is a pekingi olimpia bojkottját javasolta, miután újabb és újabb részletek derültek ki a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen történt jogsértésekről. Videófelvételek, menekültek beszámolói és kiszivárgott kormányzati dokumentumok is arra utalnak, hogy a tartományban több mint egymillió ujgurt és más, főként muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embert tartanak fogva koncentrációs táborokban.

A táborokban szétválasztották a családokat, az internáltakat rendszeresen bántalmazták és kényszermunkára kötelezték, valamint olyan „átnevelésen” kellett részt venniük, amelynek célja az volt, hogy adják fel többségi nemzettől különálló identitásukat.

Népirtásról beszéltek amerikai politikusok

Az eseményeket az Egyesült Államok tisztviselői többször is népirtásként jellemezték. A kínai kormány ezt tagadja, elmondásuk szerint csak szakmai tanfolyamokra és „a radikális iszlamizmus elleni küzdelem” céljából hoztak létre táborokat.

Ned Price egyelőre nem tett egyértelmű ígéretet az olimpia bojkottjára, mondván, „2022 még messze van”, ám az biztos, hogy az amerikai kormány nyitva hagyta ezt a lehetőséget. Joe Biden elnök sajtófőnöke, Jen Psaki korábban azt mondta, tárgyalnak az amerikai olimpiai bizottsággal a tiltakozás megfelelő formájáról.

Kanadai tiltakozás

Mindeközben Kanada közelebb került a bojkott hivatalos bejelentéséhez: február 22-én a kanadai parlament megszavazott egy olyan határozatot, amely szerint az olimpiát egy másik országban kellene megtartani. A határozat nem törvényerejű, és egyelőre a kanadai olimpiai csapat nem jelentette be hivatalosan a bojkottot, ugyanakkor egy friss közvélemény-kutatás szerint a kanadaiak több mint fele támogatná a tiltakozás e formáját.

Az Egyesült Államok eddig egyszer bojkottálta az olimpiát: az 1980-as moszkvai nyári játékokon, 65 másik ország mellett az amerikaiak sem vettek részt, tiltakozva az afganisztáni szovjet megszállás ellen. Válaszul négy évvel később a szovjet blokk legtöbb állama, köztük Magyarország is bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát.

Készült az AFP tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG