Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyelőre nem kap zöld utat az Északi Áramlat 2 Németországban


Útjelző tábla az Északi Áramlat 2 egyik németországi létesítményéhez Lubminban, az ország északkeleti részén 2020. szeptember 7-én
Útjelző tábla az Északi Áramlat 2 egyik németországi létesítményéhez Lubminban, az ország északkeleti részén 2020. szeptember 7-én

A német energiaügyi hatóság kedden közölte, hogy felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezési eljárását az orosz gáz továbbítására. A svájci székhelyű konzorciumnak a német törvények értelmében társaságot kell alapítania a működési engedély megszerzéséhez.

Az Egyesült Államok és egyes európai országok ellenzik a vezetéket; szerintük azzal Európa túlságosan kiszolgáltatottá válik az orosz gáznak, jóllehet a globális kereslet megugrása miatt Európában felszökött gázárak felkeltették az igényt az oroszországi szállítások növelésére.

A szabályozó hatóság, a Bundesnetzagentur közölte, hogy a svájci vállalat úgy döntött: nem alakítja át magát német társasággá. A német jog szerint leányvállalatot hozott létre, hogy az foglalkozzon a vezeték németországi szakaszával.

„Az Északi Áramlat 2 működésének engedélyezését csak akkor veszik fontolóra, ha az üzemeltető megfelel a német törvényekben foglalt jogi normáknak” – közölte a szabályozóhatóság.

Hozzátette, hogy csak azt követően bírálják el a kérelmet, ha a német leányvállalatra ruházzák át a jelentősebb eszközöket és az emberi erőforrások költségvetését.

Ha teljesülnek ezek a feltételek, a január elejéig tartó négy hónapos pályázati időszak hátralévő részében folytathatják a beadvány elbírálását – közölte a szabályozóhatóság.

Az Északi Áramlat 2 hírül adta, hogy a szabályozóhatóság értesítette minderről, de hozzátette: „Nem áll módunkban kommentálni az eljárás részleteit, lehetséges időtartamát és hatását a vezeték működésnek megkezdésére.”

A Naftogaz és a GTSOU ukrán gáztársaságok hétfőn kapott értesítést arról, hogy bevonják a vezeték németországi tanúsítási folyamatába. Ukrajna ellenzi a vezetéket, és bevételtől esik el, ha az oroszországi gáz megkerüli az ukrán területen lévő vezetékeket.

A Naftogaz ukrán energiacég vezetője üdvözölte a német szabályozó határozatát az engedélyezés felfüggesztéséről.

A szabályozó azt is közölte, hogy tájékoztatta a berlini gazdasági minisztériumot és az Európai Bizottságot az Északi Áramlat 2-höz intézett értesítésről. A bizottságnak két hónapja van a német szabályozó döntése után arra, hogy a maga részéről elbírálja a kérelmet.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG