Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyelőre nem vezetnek be szankciókat az amerikaiak az Északi Áramlat 2. miatt


Az amerikai szenátus demokrata képviselői elutasították az Északi Áramlat 2. földgázvezetékkel kapcsolatos szankciókat. Mindkét párt ellenzi az orosz–német gázvezetéket, de a demokraták szerint a törvényjavaslat ártott volna a Németországgal való kapcsolatoknak.

Az amerikai szenátus január 13-án elutasította azt a törvényjavaslatot, amely szankciókkal sújtotta volna az Északi Áramlat 2. földgázvezetékben érintett vállalkozásokat. Az ellenzéki republikánus szenátor, Ted Cruz által javasolt szankciók azokat a vállalatokat sújtották volna, amelyek részt vettek a tenger alatti orosz–német földgázvezeték építésében, amelyen egyébként még nem indult el a gázszállítás.

A republikánusok egy része is ellenezte

A többségi demokraták szerint Cruz törvényjavaslata ártott volna a német–amerikai kapcsolatoknak egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok egységes frontot igyekszik mutatni Oroszországgal és az ukrán határ közelében lévő csapatépítéssel szemben. A szankciók támogatói viszont gyengeséggel vádolták Joe Biden elnök adminisztrációját, amely szerintük nem áll ki elég erélyesen az egyre agresszívabb követelésekkel előálló orosz vezetéssel szemben.

A Ted Cruz texasi republikánus szenátor által támogatott törvényjavaslat elfogadásához legalább hatvan szavazatra lett volna szükség. A javaslatot 55–44 arányban elutasították. Cruz szerint az 55–44-es szavazás azt mutatja, hogy a szenátorok többsége támogatja a gázvezetékkel kapcsolatos gyors intézkedést. „Csak a szankciók azonnali bevezetése változtathatja meg Putyin számítását, akadályozhatja meg az ukrajnai inváziót és szüntetheti meg az Északi Áramlat 2. által jelentett egzisztenciális fenyegetést” – mondta Cruz.

John Barrasso republikánus szenátor ugyanakkor azt mondta, a szankciókat kétpárti támogatással lehet csak elfogadni, mivel „Putyin megérzi a gyengeséget”.

„Trump–Putyin gázvezeték”

A demokraták hangsúlyozták, hogy a vezetékkel kapcsolatos munkálatok nagy része Donald Trump korábbi elnök kormányzása alatt zajlott. „Ez a Trump–Putyin gázvezeték” – mondta Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátor, egy rivális törvényjavaslat támogatója, amely szankciókat vezetne be Oroszország ellen, ha megszállja Ukrajnát. Ez a törvényjavaslat még nem került szavazásra.

A tizenegymilliárd dolláros, tenger alatti gázvezeték szeptemberben készült el, de Németországban még nem kapta meg a hatósági jóváhagyást. Sokak szerint az Északi Áramlat 2. növeli Európa Oroszországtól való energiafüggőségét, miközben lehetővé teszi Moszkva számára, hogy elterelje Ukrajnán átmenő gázexportját, évi több milliárd dollárnyi tranzitdíjtól fosztva meg az országot.

Zelenszkij: Biztonsági és gazdasági fenyegetés az Északi Áramlat 2.

A sikertelen szavazás napján a demokrata szenátorok bemutatták saját szankciós javaslataikat is: a csomag lényege, hogy amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, elvágnák az orosz vállalatokat az olyan pénzügyi kommunikációs rendszerektől, mint például a bankok által használt SWIFT. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint a törvényjavaslat súlyos gazdasági károkat okozna Oroszországnak, hiszen jelentősen megnehezítené a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat, ami az orosz export és import részleges leállásához vezetne.

Az ukrán kormány ugyanakkor azonnali és közvetlen szankciókat sürget az Északi Áramlat 2. ellen is. Volodimir Zelenszkij elnök szerint a vezeték működése „biztonsági és gazdasági fenyegetést jelent Európára”. Kijev szerint a vezeték önmagában lehetővé teszi Oroszország számára, hogy „inváziós fenyegetéssel érvényesítse akaratát” Ukrajnával szemben.

XS
SM
MD
LG