Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok és az EU LNG-szállításról állapodott meg, mert Európa leválna az orosz gázról


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitóbeszédet mond a Budapest LNG Summit konferencián a Hotel Marriottban 2021. december 6-án (képünk illusztráció)
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitóbeszédet mond a Budapest LNG Summit konferencián a Hotel Marriottban 2021. december 6-án (képünk illusztráció)

Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázzal (LNG) lássa el idén az Európai Unió piacait, miközben Európa igyekszik függetlenné tenni magát az orosz gáztól.

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken bejelentette, hogy munkacsoportot hoznak létre, amelynek célja, hogy csökkentsék Európa függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól Oroszország ukrajnai invázióját követően.

„Ma megállapodtunk egy közös tervben a cél érdekében, közben pedig gyorsítjuk haladásunkat a biztonságos, tiszta energiát használó jövő felé” – mondta Biden, hozzátéve, hogy kezdeményezésükkel törekednek a megújuló energia felhasználásának maximalizálására és az energiafogyasztási igény csökkentésére is.

Az Európai Bizottság az uniós tagállamokkal is együttműködik annak érdekében, hogy 2030-ig további mintegy ötvenmilliárd köbméter LNG-t tudjanak fogadni – olvasható a Fehér Ház által közreadott összefoglalóban.

Az nem világos, hogy ez a tavalyi 22 milliárd köbméternyi amerikai exporton felül értendő-e az Európai Unió számára.

Mivel az amerikai LNG-üzemek teljes kapacitással termelnek, elemzők szerint az Európába érkező többletgáz nagy része olyan exportból származhat, amely a világ más részeibe került volna.

Ennek részben az az oka, hogy az európai gázárak az elmúlt hónapokban a legmagasabbra emelkedtek a világon. A gázimport átirányítása azonban nem olyan egyszerű, mert szerződések szabályozzák.

A beszállító országokkal már elkezdődtek a tárgyalások, hogy még több LNG-t biztosítsanak, aminek eredményeként januárban már rekordmennyiségű, tízmilliárd köbméter LNG-t szállítottak több mint 120 hajóval.

Az év első hónapjában az amerikai szállítások 4,4 milliárd köbméterre emelkedtek, ami körülbelül a duplája a megszokott januári mennyiségnek.

Az EU gázszükségletének mintegy tíz százalékát a hazai kitermelés fedezi. Oroszország jellemzően a blokk további szükségletének a 41 százalékát adja, ami 155 milliárd köbmétert jelent, többnyire csővezetékeken keresztül, és körülbelül 15 milliárd köbmétert LNG formájában.

Az Európai Bizottság várhatóan májusra elkészül azokkal a tervekkel, amelyek alapján 2027-ig megszüntethetik az orosz fosszilis tüzelőanyagok uniós felhasználását.

Drónfelvétel a romokban álló Mariupolról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:36 0:00

XS
SM
MD
LG