Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyetlen nap alatt 120-nál is több halott, ismét műtéteket halaszthatnak el


Lélegeztetett, dializált beteget ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án
Lélegeztetett, dializált beteget ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án

Egyetlen nap alatt 4588 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, hétfő óta 123 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása.

A frissen regisztráltakkal a járvány kezdete óta összesen 914.586 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 123 beteg, velük a halálos áldozatok száma 31.521 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 71 .799. Kórházban 4522 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 452-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati járványportálon már arról szól a hivatalos kommunikáció, hogy a Covid-19-betegek számának növekedése miatt a kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát, és egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása.

Újabb, erősebb variánsok

Közben Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője az atv-nek arról beszélt, hogy a most fertőző delta variáns egy almutációját fedezték fel nemrég Szlovákiában. Ez a szubvariáns 10-15 százalékkal fertőzőbb a delta-variánsnál. Jakab Ferenc szerint arra kell felkészülni, hogy újabb, erősebb variánsok, és jobban fertőző variánsok jelennek meg.

Arra a hírre reagálva, hogy a Pfizer már Covid-gyógyszert fejleszt a virológus elmondta, a vakcina fejlesztésnek és a gyógyszeres terápiának párhuzamosan egymás mellett kell haladnia. Mint mondta, hamarosan egy magyar orrspray is rendelkezésre állhat majd a Covid ellen, ami „a vírusnak egy Stop-táblát jelent a nyálkahártyában.”

A kutató szerint nem tudni, meddig cirkulál köztünk a vírus, de úgy fogalmazott, az biztos, hogy az oltással mérsékelhető a következő járványhullám erőssége.

XS
SM
MD
LG