Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyeztet a II. kerülettel a bezárásra ítélt posták miatt a miniszterhelyettes


Tiltakozó akciót szervezett a II. kerületi önkormányzat a postabezárások ellen a Török u.-i posta előtt 2022. november 11-én
Tiltakozó akciót szervezett a II. kerületi önkormányzat a postabezárások ellen a Török u.-i posta előtt 2022. november 11-én

Nyolcból mindössze két postát meghagyni egyik napról a másikra egy kilencvenezres lakosú kerületben megengedhetetlen – mondta a Szabad Európának a II. kerület polgármestere. Őrsi Gergelyt azután kerestük meg, hogy bejelentette: a kerülettől bérelt két fiókot ingyen adnák bérbe a Postának, és a rezsit is kifizetnék helyette, ha az állami cég nem zárná be ott működő fiókjait.

Budapesten összesen 36 postahivatalt zárnak be. Az egyik leginkább érintett terület a budai II. kerület, ahol a korábbi nyolcból csak két postát hagyna meg a Magyar Posta. Ahogy Őrsi Gergely polgármester a Szabad Európának megerősítette, minden előzetes egyeztetés nélkül született a döntés, ami a polgármester szerint elfogadhatatlan.

Mintegy kilencvenezren élnek a kerületben, amely a XII. kerület mellett az egyik legidősebb fővárosi kerületnek számít ami a lakosság életkorát illeti, ráadásul hatalmas kiterjedésű, nagyok a távolságok és a szintkülönbségek is.

„A digitalizáció pártján állunk, a világ változik, egyre több szolgáltatás vehető igénybe online, de azért van egy másik oldal is. Ebben a kerületben, ahol sok idős ember él, nagy a levélforgalom, sokan használnak még sárga csekket, és sokak számára nem a mindennapok része az online világ. Ráadásul jön a karácsonyi szezon, ami különösen forgalmas a postákon. Egy ilyen időszakban egy ilyen kerületben nyolcból mindössze két postát meghagyni megengedhetetlen” – mondta a Szabad Európának Őrsi Gergely.

A polgármestert azután kerestük meg, hogy a kerületben több százan tiltakoztak a postabezárások ellen, a polgármester pedig ajánlatot tett a postának: a II. kerülettől bérelt két fiókot ingyen vehetné bérbe a Posta, sőt a kerület a gáz- és villanyszámlát is kifizeti az állami cég helyett, ha vállalja, hogy nem zárja be a most ott működő fiókjait.

Őrsi Gergely szerint méltányos felajánlásról van szó, hiszen a kerület sincs könnyű anyagi helyzetben, a bérleti díj elengedésével bevételtől esik el, a rezsi átvállalásával pedig nő a kiadása, de úgy véli, hogy rendkívüli módon megnehezítenék a postai szolgáltatások elérését a II. kerületben azzal, ha csak két posta maradna nyitva.

Őrsi hangsúlyozta: nem az a cél, hogy a posták újranyissanak, hanem az, hogy az ideiglenes bezárás ne követezzen be, mert újranyitni valamit jóval nehezebb.

A polgármester a tervek szerint pénteken egyeztet Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárral, miniszterhelyettessel a posták lehetséges újranyitásáról.

Ehhez kapcsolódóan: Nyugdíjas önkéntesek próbálják pótolni a bezáró lakótelepi postát Szombathelyen

Hasonló felajánlást tett egyébként Hódmezővásárhely vezetése is, elengednék három hivatal bérleti díját, ha nem zárnák be télre.

201 településen 336 posta húzhatja le a rolót

Október 28-án jelentette be a Magyar Posta, hogy a vállalat energiatakarékossági okokból országszerte összesen 210 településen 336 posta működését szünetelteti november 11-től. Az érintett posták listája itt érhető el.

Közölték, hogy az intézkedéssel érintett mintegy 740 dolgozó nem veszti el a munkáját, más postákra irányítják át őket. A vállalat állítása szerint a változás nem érinti a postai küldemények házhoz kézbesítését sem.

A bejelentés az érintett településeken, városokban nagy felzúdulást keltett, nem utolsósorban az egyeztetést hiányolták az önkormányzatok, amelyek különböző megoldási javaslatokkal álltak elő. Ezek közül többről a Szabad Európa is beszámolt. Szombathelyen például egy civil szervezet és egy nyugdíjasklub önkéntesei igyekeznek segíteni postapótló szolgáltatásukkal egy lakótelep posta nélkül maradó lakóin az oladi városrészben.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg fideszes polgármestere is a sajtóból tudta meg, hogy a városban hat postát zárnak be. Facebookon-oldalán tette közzé azt a levelet, amelyet a Magyar Posta vezérigazgatójának írt az ügyben.

A kétezer lelkes Nagyvázsony vezetése úgy döntött, átveszi novembertől a posta teljes üzemeltetését, hogy megtartsák a településnek. Arról, hogyan próbálják megtartani postáikat a falvak és a kistelepülések, az alábbi cikkben olvashatnak bővebben:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG