Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyházon belüli szexuális zaklatás áldozataival találkozott a pápa Portugáliában


Ferenc pápa egyetemi hallgatókkal találkozott Lisszabonban, a portugál katolikus egyetemen 2023. augusztus 3-án
Ferenc pápa egyetemi hallgatókkal találkozott Lisszabonban, a portugál katolikus egyetemen 2023. augusztus 3-án
Ferenc pápa bírálta a portugál katolikus egyház vezetőinek reakcióját a hosszú időn át figyelmen kívül hagyott botrányra, amely szerinte zavart okozott a katolikus egyházban, és segített elüldözni a híveket.

Ferenc a katolikus egyház ifjúsági világfesztiválja alkalmából kezdett ötnapos lisszaboni látogatásának első napján fejest ugrott a portugál egyházat sújtó válságba. A portugál egyház kényes pillanathoz érkezett: az ottani püspökök által felkért szakértői testület februárban arról számolt be, hogy papok és más egyházi alkalmazottak 1950 óta legkevesebb 4815 fiút és lányt molesztáltak.

A Vatikán beszámolója szerint a pápa több mint egy órán át beszélgetett 13 áldozattal a Vatikán lisszaboni nagykövetségén, és „nagy figyelemmel” hallgatta őket. Az áldozatokat a gyermekvédelmi programokért felelős egyházi személyzet kísérte a találkozóra.


Azóta vártak Portugáliában egy ilyen eseményre, amióta Ferenc pápa korábbi külföldi útjain találkozott az áldozatokkal. A katolikus egyházfő célja, hogy segítse a portugál egyházat és a híveket megküzdeni az egyházon belüli visszaélések és eltitkolásuk örökségével, miután már sok más európai országban megtörtént a szembenézés.

Nem akarták eltávolítani az egyházból a bántalmazókat

A portugál püspökök válasza a szakértői jelentés megállapításaira azonban bizonyos tekintetben tovább növelte a problémát. Megjelenése előtt a portugál egyházi tisztviselők kitartottak amellett, hogy csak néhány gyermekzaklatási eset volt. A dokumentum nyilvánosságra hozatala után a püspökök eleinte visszautasították, hogy eltávolítsák a megnevezett bántalmazókat a szolgálatból, és azt mondták: csak akkor fizetnek kártérítést az áldozatoknak, ha bíróság utasítja őket erre.

Azután került sor a találkozóra az áldozatokkal, hogy Ferenc a portugál papok és apácák virrasztását vezette a főváros ikonikus Szent Jeromos-kolostorában, ahol februárban emberek százai gyűltek össze, hogy a szakértői jelentés nyilvánosságra hozatala után kiálljanak a szexuális zaklatás áldozatai mellett.

Az anyanyelvén, spanyolul megszólaló Ferenc elismerte, hogy az egykor virágzó katolikus közösségekkel rendelkező országokban sok pap és apáca érzi úgy, hogy fogytán van az elhivatottsága, mert a hívek egyre inkább elszakadnak a hitüktől.

„Ezt gyakran tovább erősíti az a csalódottság és düh, amellyel egyesek az egyházra néznek az egyház képét elcsúfító botrányok miatt. Ezek alázatos, folyamatos megtisztulásra szólítanak fel bennünket, kezdve az áldozatok gyötrelmes kiáltásával, amelyet mindig be kell fogadnunk és meg kell hallgatnunk” – mondta.

José Ornelas püspök, a Portugál Püspöki Konferencia elnöke azt ígérte Ferencnek, hogy „különös figyelmet fordítunk a gyermekek jólétének védelmére és arra, hogy megvédjük őket mindenféle visszaéléstől”.

Jóllehet bírálóik korholták az egyházi tisztségviselőket lassú reakcióik miatt, a püspöki konferencia később közölte, hogy a pápa találkozása az áldozatokkal azt bizonyítja, hogy „a portugál egyház a megbékélés útján halad”.

Portugália püspökei elkötelezettek amellett, hogy „az áldozatokat helyezzék előtérbe”, és „közösen munkálkodjanak” velük a jóvátételen és a gyógyulásukon – áll a konferencia közleményében.

A portugál katolikus egyház márciusban ígéretet tett arra is, hogy emlékművet emel az áldozatoknak, és az ifjúsági világnapon avatják fel, de a szervezők néhány hete elvetették a tervet.

Helyette az áldozatok szószólói kampányt indítottak Ez a mi emlékművünk címmel. Órákkal a pápa érkezése előtt óriásplakátot helyeztek ki Lisszabon központjában: „4800+ gyermeket bántalmazott a katolikus egyház Portugáliában”. Azt mondták, hogy ezt egy közösségi finanszírozási kampány révén fizették ki, amely annyira sikeres volt, hogy a szervezők még több óriásplakátot helyezhetnek el a városban, bár eddig egyet sem tettek ki a pápai látogatás tervezett útvonalai mentén.

Ferenc pápa bántalmazásokkal kapcsolatos megjegyzéseire vegyesek voltak a reakciók. A Szent Jeromos-kolostornál több zarándok úgy vélte, hogy az ifjúsági világtalálkozó nem a megfelelő idő vagy hely a probléma felvetésére.

Giovanni, egy 47 éves olasz zarándok, aki nem adta meg a vezetéknevét, azt mondta: világos, hogy azok, akik a világ minden tájáról eljöttek az eseményre, „nem szeretik a rossz dolgokat. Határozottan reméljük, hogy ami egyértelműen rossz, azt megállítják és felszámolják.”

Megjegyezte, hogy a pápa bocsánatot kért a gyermekek szexuális zaklatásának egyházi öröksége miatt, „és ez is mutatja elkötelezettségét a kérdés megoldására”.

„Szükség van a bátor cselekvésre a béke érdekében”

Ferenc pápa azért érkezett Lisszabonba, hogy részt vegyen a negyedik ifjúsági világnapon, azon a katolikus cserkésztalálkozón, amelyet Szent II. János Pál indított útjára a nyolcvanas években, hogy hitükben erősítse a katolikusok új nemzedékének tagjait. Több mint egymillió fiatalt vártak a világ minden tájáról a vasárnapig tartó lisszaboni rendezvényekre.

Úton Portugáliába a pápa kijelentette: továbbra is arra fogja buzdítani a fiatalokat, hogy „csináljanak felfordulást” – utalva mára híressé vált buzdítására, amely az első ifjúsági világnapon, 2013-ban hangzott el Rio de Janeiróban. Ezzel arra szólította fel a fiatalokat, hogy kezdeményezzenek változásokat a plébániákon. Ez Ferenc saját, a katolikus egyház egészét megrázó forradalmi reformjainak jelképévé vált.

A katolikus egyházfő portugáliai látogatásának első állomása a Belém nemzeti palota volt, a hivatalos elnöki rezidencia Lisszabontól nyugatra, ahonnan Portugália XV. és XVI. századi tengeri felfedezői kihajóztak. A közeli konferencia-központban a portugál kormányhoz és a diplomáciai testülethez fordulva a pápa Portugália tengeri történelmére, Európában elfoglalt helyére és mások felé tanúsított nyitottságára hivatkozott.

„Viharok közepette hajózunk a történelem óceánján, és érezzük, hogy szükség van a bátor cselekvésre a béke érdekében – mondta. – Remélem, hogy az ifjúsági világnap ösztönzést jelent az öreg földrész, az elöregedett kontinens számára az egyetemes nyitottságra.”

Oroszország ukrajnai háborújára, a globális felmelegedésre és Európa elöregedő népességére utalva arra buzdította a fiatalokat, hogy közösen igyekezzenek építeni a jövőt.

„Olyan Európáról álmodom, amely a Nyugat szíveként a konfliktusok rendezésére és a remény lámpásainak meggyújtására használja fel hatalmas tehetségét – mondta Ferenc pápa.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG