Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyiptom az utakat javítja a gázai átkelőnél a segélyszállításhoz


Egyiptomi önkéntesek nézik a rafahi átkelőnél a palesztin oldalról felszálló füstöt, miközben a segélyszervezetek az átkelő újranyitására várnak 2023. október 17-én
Egyiptomi önkéntesek nézik a rafahi átkelőnél a palesztin oldalról felszálló füstöt, miközben a segélyszervezetek az átkelő újranyitására várnak 2023. október 17-én
Útjavító gépeket küldtek a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomból a Gázai övezetbe, hogy előkészítsék az egyiptomi Sínai-félszigeten felgyűlt segélyek egy részének szállítását – közölte csütörtökön két biztonsági forrás.

Rafah az egyetlen olyan gázai átkelő, amelyet nem Izrael ellenőriz, de azóta zárva van, hogy Izrael bombázni kezdte a Gázai övezetet.

Az Egyesült Államok és Egyiptom megegyezésre törekedett Izraellel annak érdekében, hogy át tudják juttatni a segélyszállítmányokat. A Fehér Ház szerdán közölte: megállapodás született arról, hogy legfeljebb húsz teherautó áthaladhat a rafahi átkelőn, és remélik, hogy később több követheti őket.

Az ENSZ szerint Gáza 2,3 millió lakosának nagy része már a mostani konfliktus október 7-i kitörése előtt is a segélytől függött, naponta körülbelül száz teherautó szállított humanitárius rakományt az övezetbe.

Csütörtökön több mint száz teherautó várakozik az átkelő egyiptomi oldalának közelében, bár péntek előtt nem valószínű a segély beengedése – közölték egyiptomi biztonsági források. További segélyszállítmányok várnak a sorukra az egyiptomi El-Arís városában, mintegy 45 kilométerre Rafahtól.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódtak az izraeli légicsapások Gázában, Egyiptom megnyithatja a határt a segélyszállítmányok előtt

A nyugati kormányok tárgyalást folytattak a külföldi állampolgárok kijutásáról Gázából, ezt az egyiptomi tisztviselők a segélyek bejutásához kötötték. A lehetséges evakuálás részletei nem világosak.

Szerdán Joe Biden amerikai elnökkel tartott megbeszélése után Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy Izrael mindaddig nem fogja akadályozni az Egyiptomból Gázába érkező civil segélyeket, amíg a szállítmányok nem a Hamásznál landolnak.

Hozzátette, hogy folytatják az Izraelből Gázába irányuló humanitárius segélyek blokádját, amíg a Hamász által fogva tartott túszok haza nem térnek.

Izrael gázai bombázása és az övezet ostroma a Hamász október 7-i, pusztító betörésének megtorlása. A fegyveres szervezet 1400 embert ölt meg, és túszokat ejtett.

Izrael és Egyiptom azóta tartotta blokád alatt a Gázai övezetet, szoros ellenőrzés alá vonva az áruk és az emberek mozgását, amióta a Hamász 2007-ben átvette az irányítást a terület felett.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG