Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódtak az izraeli légicsapások Gázában, Egyiptom megnyithatja a határt a segélyszállítmányok előtt


A műholdfelvételen a gázai al-Ahli kórház látható, miután kedd este palesztinok százai vesztették életüket egy robbantásban, amelyért az izraeliek és a palesztinok egymást hibáztatják. 2023. október 18.
A műholdfelvételen a gázai al-Ahli kórház látható, miután kedd este palesztinok százai vesztették életüket egy robbantásban, amelyért az izraeliek és a palesztinok egymást hibáztatják. 2023. október 18.

Az elmúlt 24 órában több száz célpontot talált el Gázában az izraeli hadsereg, közlése szerint a Hamász infrastruktúrája van a célkeresztben. A humanitárius helyzet egyre súlyosabb. Egyiptom állítólag beleegyezett a Gázai övezettel közös határátkelő újranyitásába a segélyszállítmányok előtt.

Újabb páncéltörő rakétakilövőket, alagutakat és Hamász-főhadiszállásokat semmisítettek meg a Gázai övezetben, összesen több száz célpontot ért találat – közölte az izraeli hadsereg. Az IDF arról is beszámolt, hogy megölte Rafat Abu Hilalt, a Népi Ellenállási Bizottságok katonai szárnyának vezetőjét – ez a harmadik legnagyobb fegyveres csoport a Gázai övezetben a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád után. Az IDF azt állítja, hogy a Sin Bét hírszerző szolgálattól kapott információk alapján jutott vezetője nyomára, és hajtotta végre ellene a légicsapást Rafah városában.

Ehhez kapcsolódóan: Kerüljön képbe a Hamász és Izrael háborújáról!

A Gázai övezet továbbra is ostrom alatt áll, Izrael akadályozza a határokon átnyúló víz-, áram- és üzemanyag-ellátást. Az Egyesült Államok és Egyiptom azonban közölte, hogy megállapodásuk alapján a határnál veszteglő segélyszállító teherautók pénteken elindulhatnak Egyiptomból Gázába, hogy enyhítsenek az egyre súlyosabb humanitárius válságon, amely 2,3 millió embert sújt az övezetben. Egyelőre húsz járműről van szó. Arról nincs hír, hogy a palesztinok távozhatnának Gázából a rafahi átkelőn keresztül.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter: Tizenöt magyar van a Gázai övezetben

Az egyezségről Joe Biden számolt be. Az amerikai elnök közel-keleti útját beárnyékolta a gázai al-Ahli kórházban történt robbanás, amelyben helyi tisztviselők szerint 471 ember halt meg. Az áldozatok számát Izrael vitatja. A helyi hatóságok egy izraeli légicsapást hibáztatnak a tragédiáért, de Izrael kitart amellett, hogy a robbanást az Iszlám Dzsihád célt tévesztő rakétája okozta. A gázai kórházak az izraeli légicsapások elől menekülő emberek százainak nyújtanak menedéket. A robbanás nyomán újabb heves Izrael-ellenes tüntetések robbantak ki a Közel-Keleten.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai elnök szerint nem Izrael a felelős a gázai kórházban bekövetkezett robbanásért

Egy nappal Biden Izraelt támogató látogatása után, csütörtök hajnalban Tel-Avivba érkezett Rishi Sunak brit miniszterelnök is, aki kollégájával, Benjámin Netanjáhúval és Jichák Hercog államfővel tárgyal, és várhatóan a régió más országait is felkeresi. Érkezéskor elítélte a Hamász október 7-i „borzalmas terrorcselekményét”, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság Izrael mellett áll.

Készült a BBC és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG