Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egykori MSZP-s politikust is lehallgattak idén a Pegasusszal


A Pegasust gyártó NSO Group egyik telephelye Izraelben, Szapirban 2021. augusztus 24-én
A Pegasust gyártó NSO Group egyik telephelye Izraelben, Szapirban 2021. augusztus 24-én

Egyre több magyar újságíróról és kormánykritikus közéleti szereplőről derül ki, hogy 2018 és 2019 között bevetették ellenük az NSO által kifejlesztett kiberfegyvert. A globális megfigyelési botrány magyar szálait feltáró Direkt36 arról számolt be, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas katonai szuperfegyvert az elmúlt hónapokban is használták Magyarországon.

A korábban az MSZP-ben politizáló, most pedig az ellenzéki Ezalényeg.hu nevű portált üzemeltető Páva Zoltán telefonját idén tavasszal többször is feltörték. A portál még a 2019-es önkormányzati kampány ideje alatt startolt el. A Telex szerint fontos szerepet játszhatott az ellenzék sikereiben.

Páva Zoltán készülékéről az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Citizen Lab nevű kanadai kutatólabor biztonsági szakemberei is megállapították, hogy az NSO izraeli cég által fejlesztett Pegasusszal törték fel. A szakemberek szerint idén március 16. és 24., valamint május 23. és 27. között volt jelen a kémszoftver a készüléken.

A Direkt36-nak John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója azt mondta: nagyon nehéz megmondani ilyen esetekben, milyen adatokat szedtek le a készülékről, de az biztos, hogy a Pegasus hozzáfért mindenhez, amihez Pávának hozzáférése volt.

A kémprogramot irányítók elérhették többek között a készüléken tárolt üzeneteket, fotókat és videókat, kényükre-kedvükre kapcsolhatták be a készülék mikrofonját és kameráját – távolról és észrevétlenül.

Mi a Pegasus-ügy?
A Pegasus-ügyet még júliusban robbantotta ki egy nemzetközi újságírói oknyomozó szervezet, amely megszerzett egy ötvenezer telefonszámot tartalmazó adatbázist, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. Magyarországról a Direkt36 vett részt az oknyomozó munkában. Az adatbázisban háromszáz magyar telefonszámot találtak, amelyeket 2018 és 2019 figyelhettek meg a kémszoftverrel.


Az NSO azt állította, hogy a Pegasust kizárólag a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc miatt adja el külföldi kormányoknak és állami szerveknek. Azonban kiderült: a kémszoftvert megvásárló hatóságok újságírókat, jogvédőket, politikusokat és üzletembereket is megfigyeltek a Pegasusszal.

Panyi Szabolcs: Megértem Pintér Sándort, hogy nem szeretné, ha újságírók kérdezgetnék a Pegasus-botrányról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:33:28 0:00
Közvetlen elérés

Korábban a Direkt36-nak egy egykori magyar titkosszolgálati tiszt azt mondta: a nemzetbiztonsági szervek 2018-tól kezdték el használni Magyarországon Pegasust. Az NSO egy volt alkalmazottja pedig szintén megerősítette a tényfeltáró projekt egyik partnerének, hogy Magyarország megvásárolta a Pegasus-szolgáltatást. Az ügy kirobbanása óta a magyar kormány képviselői közül senki nem tagadta, hogy a magyar állam az NSO ügyfele, ahogy azt sem, hogy valóban célba vették azokat az embereket, akikről szó esett.

XS
SM
MD
LG