Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymásnak feszül Peking és az EU a kínai Covid-válság miatt


Kínából érkező utasok koronavírustesztre várva a Malpensa repülőtéren, Milánóban 2022. december 29-én
Kínából érkező utasok koronavírustesztre várva a Malpensa repülőtéren, Milánóban 2022. december 29-én

Az Európai Unió és Kína kedden még közelebb került a Covid–19-válság miatti politikai patthelyzethez. Peking hevesen elutasította az egyes EU-tagországok által bevezetett utazási korlátozásokat, amelyeket a következő napokban újabbak követhetnek.

Mao Ning kormányszóvivő azt mondta, hogy az EU segítségnyújtási ajánlatát, beleértve az oltóanyag-adományokat is elvetették, és Peking kitart amellett, hogy ellenőrzés alatt tartja a helyzetet, és egészségügyi tartalékai megfelelők.

Ahogy a 27 tagú közösség egyre közelebb kerül ahhoz, hogy korlátozásokat vezessen be a Kínából érkező utazók számára, Peking egyértelműen megfogalmazta, mire lehet számítani cserébe.

„Határozottan ellenezzük a Covid-intézkedések politikai célú manipulálására irányuló kísérleteket, és a viszonosság elvén alapuló ellenintézkedéseket fogunk tenni” – mondta Mao.

Mégis úgy tűnik, hogy az EU valamiféle közös fellépésre törekszik annak biztosítására, hogy a Kínából érkező utasok ne hurcoljanak be potenciális új variánsokat a kontinensre.

„A Kínából érkező utazóknak fel kell készülniük arra, hogy a döntéseket rövid határidőn belül meghozzuk” – figyelmeztet közleményében az EU-elnökséget betöltő Svédország.

Az elmúlt héten több tagállam jelentett be egyéni erőfeszítéseket. Ugyanakkor az EU Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja kitart amellett, hogy a kínai helyzet nem jelent közvetlen általános egészségügyi fenyegetést.

„A Kínában keringő vírusvariánsok már itt vannak az EU-ban, így nem jelentenek kihívást az uniós polgárok immunválaszára” – áll a kedden közzétett legújabb hatástanulmányban. Más tudósok annak is hangot adtak, hogy az utazási korlátozások csekély hatással vannak a betegség megfékezésére, de kitartanak amellett, hogy érdemes olyan lehetséges variánsokat keresni, amelyek pillanatnyilag nincsenek jelen Európában.

Ehhez kapcsolódóan: Rendkívül leterheltek a kínai kórházak és temetkezési vállalatok a terjedő Covid miatt

Szerdán dönthetnek

Hogy ne állhasson elő újra olyan váratlan helyzet, mint a világjárvány kezdetekor, 2020 elején volt, az EU-tagállamok orvosszakértői már előkészítették a lehetséges lépéseket, amelyeket szerdán az integrált politikai válságreagálási találkozón ismertetnek, ahol olyan intézkedésekről dönthetnek, mint az egész EU-ra vonatkozó beutazási követelmények.

Az elmúlt hét során az uniós országok nemzeti intézkedések kaotikus sorozatával reagáltak a kínai válságra, figyelmen kívül hagyva azt a korábbi kötelezettségvállalást, hogy mindenekelőtt egységesen lépnek fel.

Olaszország volt az első uniós ország, amely koronavírustesztet írt elő a Kínából érkező légi utasoknak, de többen is azt mondják, hogy ezek az intézkedések nem feltétlenül jelentik a legjobb megoldást a helyi lakosság védelmére, mivel a Kínából érkező új variánsok már feltűntek Európában, gyakran hónapokkal ezelőtt.

Franciaország, Spanyolország és Olaszország már jelentett be független intézkedéseket a Kínából érkező utasokat érintő szigorúbb Covid–19-szabályok bevezetésére.

A francia kormány negatív tesztet ír elő, és arra kéri a francia állampolgárokat, hogy kerüljék az utazást Kínába, ha nem feltétlenül szükséges. Franciaország a Kínából Franciaországba tartó járatokon a kötelező maszkhasználatot is újra bevezeti.

A spanyol kormány közölte, hogy minden, Kínából érkező légi utasnak negatív tesztet kell felmutatnia, vagy igazolnia kell, hogy kapott védőoltást.

Az Egyesült Államok szerdán új Covid–19-tesztelési követelményeket jelentett be minden Kínából érkező utazónak, csatlakozva néhány ázsiai országhoz, amelyek a fertőzések megugrása miatt korlátozásokat vezettek be.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG