Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymilliárdos plusz hiánnyal számol a „rezsicsökkentés költségvetése"


Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én, egy nappal azután, hogy életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop
Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én, egy nappal azután, hogy életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop

Ahogy az várható volt, rendelettel módosította a kormány a 2023-as, nyáron elfogadott költségvetést, amelyet a Pénzügyminisztérium a „rezsicsökkentés költségvetésének" nevezett, az átszabott változat csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben.

A közlönyben megjelent indoklás szerint az ukrajnai háborúra, a humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében módosítottak a jövő évi büdzsén, amelynek fő számai így:

  • a kiadási főösszeg 39.758 milliárd forint – szemben a júliusban elfogadott 33 .300 milliárddal
  • a bevételi főösszeg 36.358 milliárd forint – a júliusban elfogadottban ez még 30.900 milliárd volt
  • a tervezett hiány 3400 milliárd forint, 8,5 százalék – másfél százalékkal több, mint a júliusban tervezett 2352 milliárd.

A Portfolio gazdasági hírportál elemzésében emlékeztet arra, hogy miközben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán arról beszélt, januárban a parlament elé terjesztik a költségvetés módosítását, azt már rendeleti úton végre is hajtotta a kabinet. Vagyis olyan költségvetési módosítást tárgyal majd a parlament januárban, amelyről már döntött a kormány, és a Magyar Közlönyben ki is hirdettek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG