Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megágyaz a rendeleti úton történő költségvetés-módosításnak a kormány


A háborús veszélyhelyzeti kormányzás alatt az Országgyűlés nélkül is módosíthatja a kormány a költségvetést, ezt várhatóan már decemberben meg is teszi
A háborús veszélyhelyzeti kormányzás alatt az Országgyűlés nélkül is módosíthatja a kormány a költségvetést, ezt várhatóan már decemberben meg is teszi

Éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben, és már hatályba is lépett az Orbán Viktor jegyezte kormányrendelet arról, hogy a 2023-as költségvetést ne a parlament, hanem a kormány módosíthassa rendeleti úton. A Pénzügyminisztérium közben megerősítette a Világgazdaságnak, hogy ez még ebben a hónapban megtörténik.

A portálnak küldött pénzügyminisztériumi válasz szerint az átalakításra az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika miatt van szükség. Az Országgyűlés szerdán befejezte az őszi ülésszakot, ezért a decemberi módosítás, amelyről már ősszel beszélt Orbán Viktor, nem a parlamentben, hanem kormányrendelet formájában várható – írja a lap.

Az ezt lehetővé tévő kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben. Ez olyan tervezet előkészítésére és elfogadására ad utasítást, amely szerint a háborús veszélyhelyzet ideje alatt a központi költségvetés bevételi vagy kiadási főösszegének megváltoztatására vagy a költségvetési hiány mértékének növelésére irányul.

A tervezet előkészítése során nem kell alkalmazni az államháztartásról szóló törvénynek a központi költségvetés előkészítésére, szerkezetére, tartalmára vonatkozó rendelkezéseit, de biztosítani kell az átlátható és észszerű részletezettségre vonatkozó követelményeket és azt, hogy a tervezet illeszkedjen a központi költségvetésről szóló törvény szerkezetéhez.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG