Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre nagyobb az orosz nyomás a Donyec-medencében, Zelenszkij népirtásról beszél


Tűzoltók harcolnak a lángokkal egy kigyulladt kioszknál a bombázások után Harkivban 2022. május 26-án
Tűzoltók harcolnak a lángokkal egy kigyulladt kioszknál a bombázások után Harkivban 2022. május 26-án

Az orosz erők tovább nyomultak előre, hogy elfoglalják a Donyec-medence legkeletibb ukrán szegletét is. Válogatás nélkül bombázták Harkivot, ahol kilenc embert megöltek és tizenkilencet megsebesítettek. Közben Kijev arra figyelmeztet, hogy a helyzet keleten még annál is rosszabb, ahogy hiszik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Moszkvát, hogy népirtást végez keleten, ahol az oroszok előrenyomultak a kulcsfontosságú szomszéd városok, Szeverodonyeck és Liszicsanszk felé. Egyben arra szólította fel a Nyugatot, hogy „ne játsszon tovább” Oroszországgal, és segítsen véget vetni a háborúnak.

Zelenszkij május 26-i éjszakai videóbeszédében elítélte a kegyetlen orosz támadást a Sziverszkij–Donyec folyó két partján fekvő két város ellen, hozzátéve, hogy a bombázás az egész térséget lakhatatlanná teheti.

„Mindez, beleértve népünk deportálását és civilek tömeges gyilkolását, nyilvánvaló népirtás-politika Oroszország részéről” – mondta Zelenszkij.

Dmitro Kuleba külügyminiszter május 26-án kijelentette, hogy a katonai helyzet Kelet-Ukrajnában még annál is rosszabb, mint ahogy az emberek mondják.

Twitter-felhasználókkal élőben folytatott kérdezz-felelek beszélgetésében Kuleba azt is elmondta, hogy az országnak most nehézfegyverekre van szüksége a hatékony harchoz Oroszországgal, és hozzátette, hogy nem igazán folynak jelenleg béketárgyalások.

Ötvenéves tankokat készülnek bevetni

Napi hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium közölte, hogy miközben az orosz szárazföldi erők továbbra is nyomást gyakorolnak a szeverodonyecki katlanra, és némi sikert el is értek, Ukrajna megőrizte az ellenőrzést több védett körzet felett, lehetetlenné téve Moszkvának a Donyec-medence teljes kontrollját.

A brit hírszerzési jelentés megjegyzi, hogy az elmúlt napokban Oroszország a jelek szerint ötvenéves T–62-es harckocsikat vitt át egy föld alatti raktárból a Donyec-medence hadműveleti területére – ez arra világít rá, hogy Oroszországban hiány van modern, harcképes eszközökből.

Ráadásul „a T–62-esek szinte bizonyosan különösen sebezhetők lesznek a páncéltörő fegyverekkel és harctéri jelenlétükkel szemben” – értékelt a brit hírszerzés.

Háborúban születtek: „Végül az élet győzedelmeskedik a halál felett”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:19 0:00

Draghi Putyinnal beszélt

Ami a diplomácia frontját illeti, Mario Draghi olasz miniszterelnök május 26-án telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Draghi egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy hívás közben nem volt olyan érzése, hogy akárcsak egy csepp remény is volna a békére, ám érez készséget Putyin részéről arra, hogy megpróbáljanak megoldást találni a nemzetközi élelmiszerválságra.

A Kreml szerint Putyin azt mondta Draghinak, hogy Oroszország „készen áll jelentős mértékben hozzájárulni gabona- és műtrágyaexporttal az élelmiszerválság leküzdéséhez, azzal a feltétellel, hogy feloldják a Nyugat által bevezetett, politikailag motivált korlátozásokat”.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza-, kukorica- és napraforgóolaj-exportőre, de az orosz erők jelenleg blokkolják a fekete-tengeri ukrán kikötőket, veszélyeztetve ezzel a világ élelmiszer-ellátását.

Hogy látják a donyecki harcokat az ukrán gyerekek?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:33 0:00

Váltságdíj a gabonaexportért?

A nemzetközi közösség felszólította Oroszországot, hogy oldja fel a kikötők zárlatát és engedélyezze az ukrán gabona exportját.

Az orosz védelmi minisztérium olyan folyosót javasolt, amely lehetővé tenné a külföldi hajóknak a fekete-tengeri kikötők elhagyását, egy másik folyosón át pedig az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolból távozhatnának hajók.

Nagy-Britannia azonnal azzal vádolta Oroszországot, hogy „megpróbálja váltságdíj kifizetésére rábírni a világot”, és ragaszkodott ahhoz, hogy ne enyhítsenek a szankciókon.

Liz Truss külügyminiszter szerint Putyin „lényegében fegyverré változtatta az éhséget és az élelemhiányt, amit a világ legszegényebb emberei szenvednek meg”.

Május 26-i szarajevói látogatásán azt mondta, hogy bármilyen megbékélés „hosszú távon erősebbé teszi Putyint”.

Zelenszkij türelmetlen

Zelenszkij sürgette a Nyugatot, hogy vegye komolyan a helyzetet, és vezessen be szigorúbb szankciókat Oroszországgal szemben, hogy véget vessen az értelmetlen háborúnak Ukrajnában.

„A katasztrofálisan kibontakozó eseményeket még meg lehetne állítani, ha a világ a sajátjaként kezelné az ukrajnai helyzetet, ha a hatalmak nem játszanának Oroszországgal, hanem valóban nyomást gyakorolnának rá a háború befejezése érdekében” – mondta éjszakai beszédében.

Zelenszkij az elmúlt napokban egyre kritikusabbá vált a Nyugattal szemben, mivel az Európai Unió lassan halad egy esetleges orosz olajembargó felé, miközben Ukrajna katonai helyzete egyre nehezebbé válik keleten.

Az embargóhoz a közösség huszonhét tagjának egyhangú döntése kell, de Magyarország ellenzi a lépést: azzal érvel, hogy súlyosan érintené a gazdaságát.

Zelenszkij az EU-n belüli megegyezés hiányát sérelmezte. „Hány hétig próbál még megegyezni az Európai Unió a hatodik csomagról?” – kérdezte.

Washingtonban az amerikai kormányzat arra készül, hogy fejlett, nagy hatótávolságú rakétarendszereket küld Ukrajnába – jelentette a CNN több amerikai tisztviselőt idézve.

A tisztviselők szerint a Fehér Ház hajlik arra, hogy a rendszereket egy olyan nagyobb katonai és biztonsági segélycsomag részeként indítsa útnak, amelyet már a jövő héten bejelenthetnek.

Készült a Reuters, az AP, az AFP, a CNN és a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG