Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több a civil áldozat Ukrajnában, Washington további nehézfegyvereket ígért Kijevnek


Az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvető működés közben a harctéren, Zaporizzsja térségében 2022. július 4-én
Az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvető működés közben a harctéren, Zaporizzsja térségében 2022. július 4-én

Az oroszok a Zaporizzsjától délre lévő Nikopol egyik lakónegyedét lőtték az éjjel, legalább két civil meghalt és kilenc megsebesült, köztük több gyerek - közölte Kijev csütörtökön, hozzátéve, hogy az ukrán erők az ország déli és keleti részén folyó harcokban legalább száz ellenséges katonával végeztek.

Az ukrán hadsereg arról is beszámolt, hogy a keleti frontvonalon heves orosz tüzérségi támadás zajlott, miközben az orosz szárazföldi erők szerintük nagyrészt sikertelenül próbáltak előrenyomulni.

A részben megszállt ukrajnai Zaporizzsja régióban az oroszok által kinevezett tisztviselők közölték, hogy Ukrajna dróncsapást mért egy ottani atomerőműre, de a reaktor nem sérült meg.

A jelentéseket nem lehetett ellenőrizni független forrásból.

A brit katonai hírszerzés közben csütörtökön azt közölte, hogy az orosz erők és a Moszkva által támogatott szakadárok továbbra is kisebb támadásokat kísérelnek meg a keleti frontvonalon.

Az orosz erők valószínűleg közelednek Ukrajna második legnagyobb erőműve, a Donyecktől mintegy ötven kilométerre északkeletre lévő Vuhlehirszk felé, miután Moszkva, a jelek szerint prioritásként kezeli a kritikus infrastruktúra elfoglalását - közölte a brit hírszerzés.

A legújabb harcok azután kezdődtek, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a Kreml a keleti Donbász térségén túlra is kiterjesztette katonai „feladatait” Ukrajnában, és még tovább nyomul, ha a Nyugat továbbra is fejlett, nagy hatótávolságú fegyverekkel látja el Kijevet, például az amerikai, nagy mozgékonyságú rakéta-sorozatvetővel (HIMARS).

„Ez azt jelenti, hogy a földrajzi célok a jelenlegi vonalaktól még tovább terjednek” - mondta.

Lavrov megjegyzéseit követően Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán közölte, hogy Washington további négy HIMARS-egységet küld Ukrajnának, és a Pentagonban újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna kiválóan használta az Egyesült Államok által eddig küldött HIMARS-okat.

„Oroszország folytatja a könyörtelen bombázásokat, azt a kegyetlen taktikát, amely az I. világháború borzalmaira emlékeztet, ezért Ukrajnának szüksége van tűzerőre és a lőszerre, hogy ellenálljon és vissza tudjon csapni” - mondta.

Az ukrán erők csütörtökön közölték, hogy az elmúlt 24 órában 111 orosz katonát öltek meg és 17 járművet semmisítettek meg, köztük néhány páncélozottat.

Washingtonban William Burns, a CIA igazgatója azt mondta, hogy becslésük szerint az orosz áldozatok száma Ukrajnában eddig mintegy 15 ezer halottra és talán 45 ezer sebesültre tehető.

Oroszország már békeidőben is államtitoknak minősítette a meghalt és megsebesült katonák számát, és a háború alatt nem is frissítette gyakran a hivatalos veszteségadatait.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti beszédében azt mondta, azon dolgoznak, hogy légvédelmi rendszereket szerezzenek a nyugati partnereiktől.

Mint mondta, az ilyen rendszerek biztosítása „a fontos fővárosokban meghozott politikai döntésektől függ”, és megjegyezte, hogy felesége, Olena Zelenszka a légvédelmet is említette a kérései között, amikor szerdán amerikai törvényhozók előtt beszélt a washingtoni Capitoliumban.

A Brüsszelben ülésező uniós diplomaták közben újabb szankciókról állapodtak meg Oroszországgal szemben, egyebek mellett az aranyimport tilalmáról és a vezető orosz pénzintézet, a Sberbank eszközeinek befagyasztásáról. Zelenszkij azonban elégtelennek minősítette a szankciókat.

„Oroszországnak sokkal nagyobb árat kell éreznie a háború miatt, hogy rákényszerítsék a békére” - mondta Zelenszkij a késő esti beszédben.

Készült a Reuters, a BBC és a CNN tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG