Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lavrov: Oroszország céljai Ukrajnában már túlmutatnak a Donbászon


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Genfben 2022. január 21-én
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Genfben 2022. január 21-én

Moszkva ukrajnai „különleges katonai műveletének” földrajzi céljai már nem korlátozódnak a keleti Donbász régióra, hanem számos más területre is kiterjednek – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint.

„Most már más a földrajzi helyzet. Már nem csak a Donbászról van szó, hanem a Herszon régióról, a Zaporizzsja régióról és számos más területről is, és a művelet folytatódik, következetesen és kitartóan” – fogalmazott Lavrov a RIA Novosztyi és az RT hírügynökségeknek adott interjúban.

„Ha a Nyugat nagy hatótávolságú fegyvereket szállít Kijevnek, akkor az ukrajnai különleges művelet földrajzi céljai még jobban kiterjednek” – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Amikor Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Vlagyimir Putyin elnök tagadta, hogy ukrán területeket akar megszállni. Akkor azt mondta, hogy a cél az ország demilitarizálása és „nácitlanítása”. Kijev és a Nyugat már akkor birodalmi típusú terjeszkedéssel vádolta Moszkvát.

Miután a főváros, Kijev elfoglalása a háború elején nem sikerült, az orosz védelmi minisztérium március 25-én közölte, hogy a „különleges művelet” első szakasza befejeződött, és a fő cél a Donbász „felszabadítása”.

Csaknem négy hónappal később sikerült elfoglalniuk a Luhanszki területet, a Donbászt alkotó két régió egyikét, de még messze vannak attól, hogy a Donyeck egészét ellenőrizzék.

Az orosz erők azonban már jóval Donbászon túl is elfoglaltak területeket, különösen a déli Zaporizzsja és Herszon régiókban, és továbbra is rakétákkal támadják az ukrán városokat szinte az egész országban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG