Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több civil áldozatot követelnek a kelet-ukrajnai harcok


Az ukrán 53. dandár egyik katonája a lövészárokban a frontvonalon Donyeck közelében 2023. augusztus 19-én
Az ukrán 53. dandár egyik katonája a lövészárokban a frontvonalon Donyeck közelében 2023. augusztus 19-én

Az elmúlt 24 órában legkevesebb öt civil vesztette életét orosz fegyverektől Kelet-Ukrajnában – közölte egy regionális tisztviselő. Az ország keleti és délkeleti részén egyaránt folytatódtak a harcok, az ukrán erők állításuk szerint a stratégiai fontosságú Melitopol felé tartanak.

„Az oroszok megölték a Donyecki terület öt lakosát – kettőt Dalnijban, egyet-egyet Toreckben, Limanban és Velika Novoszilkában” – mondta Pavlo Kirilenko kormányzó augusztus 29-én, hozzátéve, hogy további négy ember megsebesült.

Kirilenko beszámolója szerint Mariupolban és Volnovaszban is voltak áldozatok, de hogy hányan, azt egyelőre lehetetlen megállapítani.

Egy nappal korábban három civil vesztette életét a kelet-ukrajnai Poltavai területen, ahol az oroszok egy ipari üzemet ágyúztak, egy pedig délen, a Herszoni területen.

A harctéren az ukrán erők és az orosz csapatok keleten és délkeleten heves harcokba keveredtek, az elmúlt nap során összesen több mint harminc fegyveres összecsapást jegyeztek fel – közölte az ukrán hadsereg vezérkara augusztus 29-i napi jelentésében.

„Az ukrán védelmi erők folytatják támadó hadműveletüket Melitopol irányában” – jelentette a vezérkar, hozzátéve, hogy közben megszilárdítják eddigi eredményeiket.

A Zaporizzsjai területen található Melitopol az orosz erők létfontosságú tranzitcsomópontja, és kulcsfontosságú láncszeme az annektált Krímet Kelet-Ukrajna Oroszország által megszállt részeivel összekötő úgynevezett szárazföldi hídnak.

Augusztus 28-án Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes megerősítette, hogy felszabadították Robotyine falut az Orikhiv városát Tokmakkal összekötő fontos út mentén, a Melitopol felé vezető útvonalon.

Az ukrán hadsereg múlt héten jelentette be, hogy felvonták a nemzeti lobogót Robotyinéban, és evakuálják a civileket, mert még nem tisztították meg teljesen a települést az oroszoktól.

„Ukrajna védelmi erői sikerrel jártak a délkeleti Robotyinéban” – írta Maljar.

„Csapataink Robotyinétól délkeletre és a Zaporizzsjai területen fekvő Mala Tokmacskától délre haladnak előre” – közölte.

Ehhez kapcsolódóan: Stratégiai fontosságú délkelet-ukrajnai település felszabadításáról számolt be Kijev

A drónok sem pihennek

Oroszországban a védelmi minisztérium augusztus 29-én pontos idő és hely megjelölése nélkül azt jelentette, hogy két ukrán drónt lőttek le a Moszkvától délre fekvő Tulai terület felett.

„A légvédelmi erők pilóta nélküli légi járműveket semmisítettek meg a Tulai terület felett” – állt az üzenetben, amelyben károkról vagy áldozatokról nem esett említés.

Korábban, augusztus 28-án este a minisztérium két drón megsemmisítéséről számolt be az Ukrajnával határos Belgorodi terület felett. Sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

Ukrajna nem kommentálta a híreket.

Moszkva és Oroszország egyéb területei az elmúlt hetekben többször is dróntámadások célpontjává váltak, a moszkvai repülőterek gyakran megszakították a működésüket.

Ehhez kapcsolódóan: Ostrom alá vett kikötőkben, magtárakban áll a világpiacra szánt búza

Két feladat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy nappal azután, hogy kijelentette: „hathatós szeptember vár Ukrajnára”, augusztus 28-án arról beszélt, hogy a parancsnoki állomány következő ülésének két feladata van.

„Az első egy jelentés a téli felkészülésről különféle szempontok, köztük a biztonság alapján. A második: a felkészítő program az új harci repülőgépek használatára” – írta X-en, a korábbi Twitteren.

Zelenszkij augusztus 27-én azt mondta, hogy a következő hetekben „új védelmi csomagokra számít az ukrán katonáknak”.

Közben Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közölte: „téves és mondvacsinált” minden utalás arra, hogy nézeteltérés lenne az ukrán katonai stratégiát illetően Kijev és Washington között.

Sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok módszeresen találkozik az Ukrajnát fegyverekkel ellátó országok magas rangú tisztviselőivel.

Készült a Reuters és az AFP jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG