Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Stratégiai fontosságú délkelet-ukrajnai település felszabadításáról számolt be Kijev


Ukrán katonák Robotyinéban 2023. augusztus 28-án
Ukrán katonák Robotyinéban 2023. augusztus 28-án

Ukrajna hétfőn közölte, hogy csapatai felszabadították Robotyine települést az ország délkeleti részén, és dél felé próbálják folytatni az orosz erőkkel szembeni ellentámadást.

Az ukrán hadsereg múlt héten közölte, hogy katonái kitűzték a nemzeti lobogót a stratégiai fontosságú településen, de akkor még nem tudták teljesen kiűzni onnét az ellenséget.

Az ukrán erők úgy vélik, hogy az orosz védelem legkeményebb déli vonalát törték át, és most felgyorsul a haladás – mondta múlt héten a Reuters hírügynökségnek az a parancsnok, aki Robotyinéba vezette a csapatokat.

„Robotyine felszabadult” – idézte Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettest a hadsereg.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij a nép ellenállását és egységét méltatta az ukrán függetlenség napján

A település tíz kilométerre délre fekszik a Zaporizzsjai területen található Orikhiv frontvárostól, és egy fontos út mentén Tokmak, az oroszok által megszállt közúti és vasúti csomópont felé.

Tokmak elfoglalása mérföldkő lenne, amikor az ukrán csapatok délre, az Azovi-tenger felé vonulnak egy olyan katonai akcióban, amelynek célja az orosz erők megosztása.

Maljar az ukrán televíziónak azt mondta, hogy az ukrán csapatok, amelyek június elején kezdték meg ellentámadásukat, most Robotyinétól délkeletre és a közeli Mala Tokmacskától délre haladnak.

Az ukrán siker – Robotyine visszafoglalása –, amelyet Oroszország még nem erősített meg, azután történt, hogy sajtójelentések szerint a NATO magas rangú katonai vezetői Ukrajna vezető tábornokával találkoztak és az ukrán katonai stratégia finomhangolásáról tárgyaltak.

Orosz támadások

Oroszország éjjel csapást mért a kelet-ukrajnai Poltavai területre, halottakat és rombolást hagyva maga után – jelentették a regionális hatóságok augusztus 28-án, miközben Oroszország újabb dróntámadásokról számolt be saját területéről.

„Az ellenség támadásának következtében ketten meghaltak, két embert könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak, további kettő pedig eltűnt” – közölte Dmitro Lunin kormányzó Telegramon, hozzátéve, hogy a támadásban egy ipari létesítmény is megsemmisült.

A Dnyipropetrovszki területen éjszaka egy orosz rakétacsapás két házat rombolt le Krivij Rih városában – jelentette Szerhij Liszak ottani kormányzó augusztus 28-án.

Ehhez kapcsolódóan: „Ha bármi történne, azt akarom, hogy ismerjék a történetemet” – Megmérgezhettek egy orosz újságírót Németországban

Az ukrán hadsereg ugyancsak augusztus 28-án közölte, hogy délen a Zaporizzsjai terület stratégiai fontosságú városa, Melitopol felé folytatja a támadást.

Az ukrán védelmi erők az elmúlt nap folyamán 34 közelharcot vívtak, miközben „támadó hadműveletet folytatnak Melitopol irányában” – áll a vezérkar augusztus 28-i szokásos reggeli jelentésében.

A dél-ukrajnai Zaporizzsjai területen található Melitopol az orosz erők létfontosságú tranzitcsomópontja, és kulcsfontosságú láncszeme az annektált Krímet Kelet-Ukrajna Oroszország által megszállt részeivel összekötő úgynevezett szárazföldi hídnak.

Nagyon forró a helyzet a keleti fronton

Az ukrán erők Kelet-Ukrajnában is harcolnak az orosz csapatok ellen, de ellentámadásuk a vártnál lassabban halad, mert hatalmas orosz aknamezőkkel és lövészárkokkal találják szemben magukat.

Maljar nagyon forrónak nevezte keleten a harctéri helyzetet az elmúlt héten. Azt mondta, hogy az orosz csapatok új erőket gyűjtenek össze és csoportosítanak át, Moszkva arra törekszik, hogy a legjobb csapatait telepítse oda.

Az ukrán erők folytatták az előretörést Bahmuttól délre – közölte. Arra a csaknem teljesen elpusztult kelet-ukrajnai városra utalt, amelyet az orosz csapatok májusban foglaltak el, hónapokig tartó heves harcok után.

Hozzátette, hogy az elmúlt héten az ukrán erők egy négyzetkilométert foglaltak vissza Bahmut környékén, míg az orosz csapatok semennyit sem jutottak előre.

A legutóbbi, Ukrajna elleni orosz légicsapásokban két ember vesztette életét az éjszaka folyamán, amikor egy növényi olajat előállító üzemet ért találat Poltava középső részén – közölte a régió kormányzója.

Oroszországban a hatóságok arról számoltak be, hogy drónokat lőttek le Moszkva egyik kerületében és a nyugaton, a Brjanszki területen augusztus 28-án éjjel.

Szergej Szobjanyin főpolgármester azt mondta, hogy a főváros Ljuberci kerületében megsemmisítettek egy drónt; nem voltak áldozatok, és nem esett kár semmiben.

Két moszkvai repülőtér, a Domogyedovói és a Vnukovói körülbelül egy órára felfüggesztette a működését – tette hozzá Szobjanyin. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelmi erők éjszaka lelőttek két drónt a Brjanszki terület felett. Károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok is tervezi ukrán F–16-os pilóták kiképzését októbertől Arizonában

Zelenszkij hathatós szeptembert vár

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 27-én kijelentette, hogy „hathatós szeptembert vár Ukrajna számára”, beleértve a nyugati szövetségesek kulcsfontosságú döntéseit fontos fegyverek és felszerelések szállításáról.

Zelenszkij augusztus 27-én Telegramon azt írta, hogy az elkövetkező hetekben „új védelmi csomagokra” számít „az ukrán katonáknak”.

„Tüzérség, páncélozott járművek, légvédelmi rendszerek és rakéták, aknamentesítő berendezések – írta. – Partnereinket tájékoztattuk a szükségleteinkről. Döntéseket várunk.”

„Egy egyesült világ erősebb bármely agresszornál – összegezte. – Szeptemberben nagyobb lesz az egység.”

Ugyancsak augusztus 27-én a Herszoni területi katonai közigazgatás közölte, hogy az orosz hadsereg megtámadta Herszon központját, egy nőt megölt, egy férfit pedig megsebesített.

Ukrán mérnökök bakancsra rögzíthető, 3D nyomtatású aknavédőt fejlesztettek ki
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:58 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG