Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több halottja van a bevásárlóközpont elleni orosz rakétatámadásnak


Mentők dolgoznak az orosz rakétacsapás által lerombolt bevásárlóközpontnál Kremencsukban 2022. június 27-én
Mentők dolgoznak az orosz rakétacsapás által lerombolt bevásárlóközpontnál Kremencsukban 2022. június 27-én

Tizennyolcra emelkedett a közép-ukrajnai Kremencsuk bevásárlóközpontját ért orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma, és legalább hatvan sebesült van – közölte egy tisztviselő, miközben folytatódnak a harcok Liszicsanszknál a keleti luhanszki terület utolsó ukrán kézben lévő városának ellenőrzéséért.

Dmitro Lunyin regionális kormányzó kedden Telegramon közölte az orosz rakétacsapás áldozatainak számát, miközben Kremencsukban éjszaka folytatódott a mentés.

Lunyin szerint a bevásárlóközpontot teljesen megsemmisítette a rakétacsapás, 36 ember eltűnt. A hatóságok szerint a támadás idején több mint ezer ember volt az áruházban.

Lángokban áll a bevásárlóközpont, amelyet egy orosz rakéta talált el Kremencsukban 2022. június 27-én
Lángokban áll a bevásárlóközpont, amelyet egy orosz rakéta talált el Kremencsukban 2022. június 27-én

Ukrajna Oroszországot tette felelőssé a támadásért, mondván, hogy egy Tu–22-es nagy hatótávolságú bombázókról kilőtt föld-levegő rakétát használtak.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy a bevásárlóközpontot célozta volna. Azt állította, hogy a rakétákat egy kremencsuki fegyverraktárra lőtték ki, és a felrobbanó lőszerek okozták a halálos tüzet.

„A nagy pontosságú csapás egy raktárt talált el, ahol a Donbászban lévő ukrán csapatoknak szánt nyugati fegyvereket és lőszereket tárolták” – közölte a minisztérium.

„A nyugati fegyverekhez való lőszerek felrobbanása okozta a tüzet a létesítmény mellett található, nem működő bevásárlóközpontban” – olvasható a közleményben.

Oroszország Harkivot, Ukrajna második legnagyobb városát is lőtte, lakóházakat és egy általános iskolát is eltalált – közölte a regionális kormányzó. A támadásban öt ember meghalt és huszonkettő megsebesült, köztük gyerekek – mondta a kormányzó.

Az orosz erők továbbra is támadják a Donbászban lévő Liszicsanszkot. A régió kormányzója, Szerhij Hajdaj azt mondta, hogy még az ukrán erők ellenőrzik a várost, de lehetséges az elvesztése, miután Oroszország jelentős erőket biztosít a harchoz.

A brit védelmi minisztérium keddi hírszerzési jelentésében közölte, hogy az ukrán erők továbbra is kitartanak Liszicsanszk magaslati pontjain, miután testvérvárosát, Szeverodonyecket elvesztették, és orosz kézre került.

Az összefoglaló szerint az ukrán erők továbbra is sikeres támadásokkal zavarják az oroszok parancsnokságát és irányítását, mélyen az orosz vonalak mögött.

A brit hírszerzés úgy értékelte, hogy a Donbászban lévő orosz erők egyre inkább kimerülnek, csökken a harci hatékonyságuk, ez a helyzet pedig hosszú távon valószínűleg fenntarthatatlan.

A kremencsuki csapást követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon közzétett videójában azt mondta, hogy Oroszország „a világ legnagyobb terrorszervezete”.

„A világon mindenkinek tudnia kell, hogy orosz olajat vásárolni vagy szállítani, orosz bankokkal kapcsolatban lenni, adót és vámot fizetni az orosz államnak azt jelenti, hogy pénzt adunk a terroristáknak” – fogalmazott.

Vitalij Maletszkij polgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy a rakétacsapás egy nagyon zsúfolt helyen történt, ami száz százalékban független a harcoktól, míg Zelenszkij szerint több mint ezer ember volt a bevásárlóközpontban, és „elképzelni is lehetetlen az áldozatok számát”.

Zelenszkij a Telegramon megosztott egy videófelvételt, amely a támadás után készült, és amelyen az látható, hogy a bevásárlóközpont lángba borul, és hatalmas, fekete és szürke füst gomolyog belőle.

„Nem jelentett veszélyt az orosz hadseregre. Nincs stratégiai jelentősége. Csak egy merénylet az emberek ellen, akik megpróbálták élni a megszokott életüket, ami nagyon dühíti az oroszokat” – írta Zelenszkij Telegramon, ahol a tűzről készült videót is közzétette.

Az egyre több bizonyíték ellenére Oroszország többször is azt állította, hogy nem támad civileket az Ukrajna ellen indított háborúban.

Moszkva egyelőre nem kommentálta a kremencsuki támadást.

A G7-ek vezetői háborús bűncselekménynek minősítették a rakétacsapást, és azt ígérték, hogy felelősségre vonják Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy a kremencsuki támadás megmutatja Putyin „kegyetlenségének és barbarizmusának mélységeit”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a világot elborzasztja a csapás.


Kremencsuk, az alig több mint kétszázezer lakosú iparváros a Dnyipro folyó mentén fekszik Poltava régióban. Itt található Ukrajna legnagyobb olajfinomítója is.

XS
SM
MD
LG