Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több kínzásra találnak bizonyítékot az orosz megszállás idejéből Herszonban


Az orosz megszállók által használt kínzókamra az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU felvételén 2022. november 19-én
Az orosz megszállók által használt kínzókamra az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU felvételén 2022. november 19-én

Amikor augusztusban egy tucat orosz katona berontott Dmitro Bilji otthonába, hátborzongató választás elé állították – mondja a 24 éves rendőr. Vagy átadja a pisztolyát, vagy eltűnik az édesanyja és a testvére.

Bilji odaadta fegyverét a gépfegyveres, arcukat eltakaró katonáknak, de mindegy volt. Ukrajna déli részéről, Csornobajvka faluból a közeli regionális fővárosba, Herszonba hurcolták, ahol egy cellába zárták, és napokig kínozták, elmondása szerint elektromos áramot vezettek a nemi szervébe és a fülébe.

„Olyan volt, mintha a pokol égne az egész testemben – emlékezik vissza Bilji. – Annyira égett, mintha forrt volna a vérem (…) Csak azt akartam, hogy legyen vége” – mondja.

Több mint két héttel azután, hogy az oroszok kivonultak a városból, az övéhez hasonló beszámolók segítenek megtalálni azokat a helyszíneket, ahol állítólag kínzásokat követtek el az oroszok által nyolc hónapon át megszállva tartott Herszonban. Öt ilyen helyiséget találtak a városban, és legalább négyet a tágabb herszoni térségben, ahova az embereket állításuk szerint bezárták, majd megverték, sokkolták, kihallgatták és halállal fenyegették – közölte a rendőrség.

Ehhez kapcsolódóan: Csecsen szeparatista harcosok védik Ukrajnát a „közös ellenség” Oroszországgal szemben

Csak a jéghegy csúcsa

Emberi jogi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az eddigi vádak valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik.

„Hónapok óta kapunk információkat kínzásokról és civilek másfajta üldöztetéséről – mondja Olekszandra Matvicsuk, egy helyi jogvédő csoport, a Polgári Jogok Központjának vezetője. – Attól tartok, hogy Herszonban még szörnyű felfedezések várnak ránk.”

Az Associated Press öt emberrel beszélt, akik azt állítják, hogy az oroszok megkínozták vagy önkényesen fogva tartották őket Herszonban, illetve tudnak olyanokról, akik eltűntek és bántalmazást szenvedtek el. Néha, mondták, az oroszok minden konkrét ok nélkül begyűjtötték, akit csak láttak – papokat, katonákat, tanárokat vagy orvosokat. Más esetekben az oroszoknak állítólag szimpatizánsok adtak tippeket – olyanok nevét, akikről úgy gondolták, hogy segítik az ukrán hadsereget.

Miután letartóztatták, zsúfolt cellákba zárták őket, kevés vizes levest és kenyeret adtak nekik, és meg kellett tanulniuk az orosz himnuszt, miközben hallgatták a terem túloldalán megkínzott foglyok sikoltozását – számoltak be emberek. A fogvatartottakat állítólag arra kényszerítették, hogy kézzel írt információkat adjanak olyan rokonaikról vagy ismerőseikről névvel, tartózkodási hellyel, akik kapcsolatban állnak az ukrán hadsereggel.

Elektrosokk, puskacső és más kínzási módszerek

Rendőrként, katona apával Bilji több hónapig maradt a radar alatt az orosz megszállás idején, egészen addig, amíg szerinte valaki valószínűleg feljelentette. Négy napot töltött egy cellában másokkal, csak kihallgatásra vagy elektromos kezelésre vitték el.

Kihallgatói azzal vádolták, hogy Kalasnyikovja is volt, nem csak pisztolya, és nyomást gyakoroltak rá, hogy árulja el, hol van az apja. Aztán két napon keresztül napi fél órán át sokkolták árammal, mielőtt elengedték – mondta.

Az ukrán rendőrség azt állítja, hogy több mint 460 háborús bűncselekményt követtek el orosz katonák Herszon nemrégiben még megszállva tartott területein. A kínzásokat két rendőrkapitányságon, egy rendőrségi fogdában, egy börtönben és egy magánegészségügyi intézményben végezték a városban, ahol gumibotokat, baseballütőket és áramütésre használt gépet találtak – közölte Andrij Kovanji, a herszoni rendőrség egyik szóvivője.

Amikor Igort szeptemberben elhurcolták a telefonos ügyfélszolgálatról, ahol dolgozott, bevitték egy szobába, megparancsolták, hogy vegye le az ingét, és tegye a tenyerét a fémajtóra, hogy jobban tudjon áramolni az elektromosság és a fájdalom, amelyet a kábító fegyver okozott.

Az orosz katona azt mondta: „Készen állsz? Most sikítozni fogsz, mint egy kurva (…) Nem fogsz kijutni innen, megölünk” – meséli Igor, aki azzal a feltétellel nyilatkozott, hogy csak a keresztnevét adja meg személyazonossága védelmében.

A 22 éves férfi, akit azzal vádoltak, hogy elárulta az ukránoknak, hol vannak az orosz katonai állások, elmondta, hogy két és fél órán át ütötték a hátát fegyverrel, majd arra kényszerítették, hogy egész éjjel ébren maradjon egy széken.

A telefonján lévő képeken, amelyeket az AP tudósítója is látott, piros körök láthatók a hátán. Két nap múlva szabadult, miután levelet írattak vele részletekkel nagybátyja egyik rokonáról, akiről az oroszok tájékoztatást akartak kapni.

Ehhez kapcsolódóan: Herszon: az orosz visszavonulás után az ukrán hadsereg a következő lépést tervezi

Kihívás a dokumentálás

Brian Castner, az Amnesty International vezető válságtanácsadója szerint a herszoni bűncselekmények dokumentálása kihívást jelent majd, mert eddig ekkora várost nem foglalt el Oroszország.

„Bizonyítékokat kell gyűjteni és jól megőrizni, hogy amikor nemzetközi igazságszolgáltatásra kerül sor, a bizonyítékok kikezdhetetlenek legyenek, és az elkövetőket felelősségre vonhassák” – mondja.

A herszoni rendőrség nyomoz és tanúvallomásokat gyűjt, de minden nappal több és több ember jelentkezik, és az igazságszolgáltatás túlterhelt – mondják helyi jogi szakértők.

Márciusban Dmitro Plotnyikov barátját is elvitték az oroszok, amikor röviddel a megszállás kezdete után Herszon központi terére ment ügyeket intézni. Plotnyikov három másik emberről tud, akiket elfogtak és elengedtek az oroszok, egyiknek még több mint egy hónappal a kiszabadulása után is jól látható zúzódások voltak a testén.

De amióta az oroszok elhagyták Herszont, leginkább a velük együttműködő és ott maradt ukránok miatt aggódik.

Plotnyikov szomszédja májusban kitett egy fényképet a húgáról és a címéről egy orosz csevegőcsoportban. A nővére kifejezetten ukránbarát, a szomszéd pedig azzal vádolta, hogy gyűlöletet szít az oroszok iránt – mondta. Ha az oroszok ezt látták volna, letartóztatták volna a családot – mondta.

Az ukrán rendőrség beszélt a nővel, aki marad – tette hozzá.

„Meg kell őket büntetni – mondja Plotnyikov. – Szégyellem, hogy ilyen emberek vannak körülöttünk (…) a XXI. században miért kínozhatnak meg téged azért, mert az ukránok oldalán állsz, szereted az ukrán nyelvet és kultúrát? Nem értem.”

A felszabadított Herszon lakói az orosz megszállókkal szembeni ellenállásról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:54 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG