Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több ország csatlakozik a pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjához


Tüntető a pekingi téli olimpia bojkottját követeli a római G20-csúcstalálkozó előtt 2021. október 29-én
Tüntető a pekingi téli olimpia bojkottját követeli a római G20-csúcstalálkozó előtt 2021. október 29-én

Az Egyesült Államok mellett már Ausztrália, Új-Zéland, Nagy-Britannia és Litvánia is bejelentette a jövő évi pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékok diplomáciai bojkottját a súlyos kínai jogsértések miatt.

Boris Johnson brit kormányfő arról tájékoztatta a parlamentet szerdán, hogy egyetlen miniszter vagy kormánytisztviselő sem fog részt venni a február 4-én kezdődő rendezvényen. Hozzátette azonban, annak nem látja értelmét, hogy a sportolók is távol maradjanak a versenyektől, ezért ezt nem támogatják.

A nap folyamán Frank-Walter Steinmeier német államfő is azt közölte, hogy nem utazik el a kínai fővárosba, ugyanakkor arra nem tért ki, hogy ennek a bojkott-e az oka.

Az Egyesült Államok hétfőn jelentette be, hogy egyetlen kormányzati vagy diplomáciai képviselőt sem küld az eseményre. Ettől függetlenül az amerikai sportolók indulnak a megmérettetésen.

Ezt követően Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is hasonlóan nyilatkozott, rámutatva, hogy a kínai kormány máig nem orvosolta a kétoldalú viszonyban feszültséget keltő aggályokat, például az emberi jogok terén. „Így tehát nem meglepő, hogy az ausztrál kormányzat tisztségviselői nem utaznak Kínába a játékokra” – mondta.

Új-Zéland tudatta, hogy már korábban a diplomácia bojkott mellett döntöttek, és Litvánia is erről számolt be.

A pekingi külügyminisztérium dühösen reagált a bejelentésekre, tiltakozását fejezte ki, illetve szigorú válaszintézkedéseket helyezett kilátásba. Emellett hangsúlyozták: „senkinek nem fog feltűnni a hiányuk, ha jönnek, ha nem”. A belengetett szankciókról részleteket egyelőre nem közöltek.

Kína ausztráliai nagykövetsége leszögezte, hogy a lépés szembemegy a canberrai kormány eddigi nyilatkozataival, amelyek szerint bíznak a kétoldalú viszony javításában.

Ujgurok, Hongkong, Tibet, Tajvan

Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője a diplomácia bojkott kihirdetésekor mindenekelőtt a kisebbségek tagjaival szembeni súlyos és tömeges jogsértéseket emelte ki. Úgy vélekedett, hogy amennyiben amerikai tisztségviselők is részt vennének a téli olimpián, az azt a jelzést küldené, hogy szemet hunynak ezen visszaélések felett.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő az olimpia szellemének megsértésével vádolta meg az Egyesült Államokat, valamint azzal, hogy „ideológiai előítéletek, hazugságok és pletykák alapján” be akar avatkozni a játékokba. Továbbá ígéretet tett arra, hogy Washington meg fog fizetni a lépésért.

Az amerikai külügyminisztérium szerint eddig mintegy kétmillió embert zártak átnevelőtáborba a kínai Hszincsiang tartományban, ahol beszámolók szerint a hatóságok kényszermunkának és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim kisebbség tagjait. Kína tagadja a vádakat, azt állítva, hogy csak önkéntes alapon biztosítanak képzést, ami nagyban hozzájárult a terrorizmus visszaszorításához a régióban.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG