Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több város vezetése mondja le a tűzijátékot, fideszes is van közöttük


Tűzijáték 2021. augusztus 20-án Budapesten
Tűzijáték 2021. augusztus 20-án Budapesten

Szolidaritással, spórolással indokolják a települések, hogy az idei államalapítási ünnepségen nem költenek milliókat a tűzijátékra. Mindenütt leszek megemlékezések, programok, de úgy gondolják, hogy más helye is van most tűzijáték helyett a pénznek. Van, ahol a rezsikárosultakat segítik majd belőle. Közben a kormány Budapesten Európa legnagyobb tűzijátékára készül.

Siófokon például kétmillió forintot spórolnak meg azzal, hogy nem lesz tűzijáték. A pénzt a balatoni város polgármestere, Lengyel Róbert bejelentése szerint inkább a dráguló gyermekétkeztetés finanszírozására költik. Mint a polgármester a Facebook-oldalán írta:

„A háborút elszenvedő ukrán és orosz néppel, no és a gazdasági helyzetből fakadó kilátástalansággal küszködő honfitársainkkal való szolidaritás -és persze némi takarékosság- jegyében döntöttem úgy, hogy az idei augusztus 20-i rendezvény-sorozatot igen, de az annak részét képező tűzijátékot nem tartjuk meg."

Salgótarján polgármestere, Fekete Zsolt bejelentse szerint a tűzijáték költségéből idén „adótanácsadó és mérlegképes könyvelő szakemberekkel konzultációs foglalkozásokat” szerveznek „azoknak, akik a KATA-változás miatt bajba kerültek”. Tanácsadó konzultációs foglalkozásokat szerveznek azoknak is, akiket az áram- és gázdíjak emelkedése várhatóan súlyosan érint a városban.

Pécs is tűzijáték nélkül ünnepli idén az augusztus 20-át. Péterffy Attila polgármester azt írta a közösségi oldalán:

„Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra."

Salgótarján, Pécs, Siófok, Szentes és Miskolc mellett a fideszes vezetésű Sümeg első embere, Végh László is lefújta a tűzijátékot. Azt írta, hogy döntése nem a kormány lépése ellen irányul, és nem befolyásolja, hogy Budapesten mekkora tűzijáték lesz augusztus 20-án. Ugyanakkor a miután a kormány kénytelen változtatni a rezsicsökkentés rendszerén, az a háztartások nagy részénél jelentős rezsiköltség emelkedést okoz majd.

„Mindenki, egész Európa, köztük Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet."

A városvezető azt írja, félmillió forintot spórolnak meg a lépéssel, ebből a pénzből pedig a legrászorultabbakat segítik majd, hogy a városban mindenki átvészelje a telet.

Miskolc polgármestere, Veres Pál védhetetlen és felelőtlen pazarlásnak tartja a jelenlegi helyzetben tűzijátékra költeni. Mint közösségi oldalán írja, az ünnepi látványosság árából olyan feladatokat finanszíroznak, amelyek valóban a miskolciak érdekeit szolgálják.

A szintén fideszes vezetésű Székesfehérvár évek óta nem rendez tűzijátékot, és idén sem tervezte azt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG