Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre többen szólítanak fel a Decathlon bojkottjára oroszországi jelenléte miatt


Az Auchan és a Decathlon tulajdonosa ugyanaz, így egyik sem zárt be Oroszországban. Auchan-áruház Moszkvában 2021. június 9-én
Az Auchan és a Decathlon tulajdonosa ugyanaz, így egyik sem zárt be Oroszországban. Auchan-áruház Moszkvában 2021. június 9-én

Egyre nagyobb kritika éri a Decathlon sportszerkereskedő céget, mivel az ukrajnai invázió ellenére folytatja tevékenységét Oroszországban.

A közösségi médiában bejegyzések hívnak fel az Oroszországban hatvan üzlettel rendelkező francia cég bojkottjára.

Ukrajna külügyminisztere is felszólította az embereket, hogy ne vásároljanak a Decathlonnál, mivel visszautasította oroszországi működése felfüggesztését.

A McDonald’s, a Coca-Cola, a Starbucks és az IKEA azon cégek közé tartozik, amelyek leállították üzleti tevékenységüket Oroszországban, miután egyre nagyobb volt a nyomás rajtuk a kivonulás érdekében az ukrajnai inváziót követően.

A Decathlon az Association Familiale Mulliez francia kiskereskedelmi óriáscég tulajdonában van, amelyet azért is bírálnak, mert más üzletei is tovább működnek Oroszországban.

Ezek közé tartozik az Auchan szupermarketlánc is, amelynek 41.000 alkalmazottja és 311 üzlete van Oroszországban a honlapja szerint.

Nem hagyják magukra az alkalmazottaikat és a vásárlóikat

Többen felháborodásukat fejezték ki a közösségi médiában a #BoycottDecathlon hashtag alatt a társaság döntése miatt, hogy folytatja a kereskedést Oroszországban.

„Két évtizede jómagam és a családom rendszeres vásárlói vagyunk a @decathlonuk-nak, és magamtól ajánlottam a termékeit másoknak. Soha többé” – írta egyikük.

Mások képeket osztottak meg tüntetőkről, akik az ukrajnai háború áldozatairól készült fotókat tartottak a magasba a lengyelországi Decathlon-, Auchan- és Leroy Merlin-üzletek előtt.

Az Auchan vasárnap megvédte álláspontját Oroszországgal kapcsolatban.

„A mi dolgunk mindent megtenni annak érdekében, hogy azoknak az országoknak a lakói, ahol működünk, megfizethető áron jussanak jó minőségű élelmiszerhez, így kielégítsük a polgári lakosság alapvető élelmiszer-szükségletét” – áll a közleményben.

„Nem azt a döntést hoztuk, hogy magukra hagyjuk alkalmazottainkat, a családjukat és ügyfeleinket” – tette hozzá a cég.

Az Auchan azt is közölte, hogy leállította oroszországi befektetéseit, és jelenleg nem termel semmilyen nyereséget az országban.

Véren termelt profit

Ez azután történt, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-üzenetében kijelentette: „Azzal, hogy az Auchan-holding nem hajlandó leállítani üzleti tevékenységét Oroszországban, tudatosan úgy dönt, hogy tovább szponzorálja az orosz atrocitásokat Ukrajnában, és vér árán szerez profitot.”

Arra szólította fel a vásárlókat, hogy bojkottálják a céget, valamint a Decathlont és a Leroy Merlin lakberendezési láncot, amely szintén az Association Familiale Mulliez tulajdonában van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten a francia parlamenthez intézett beszédében arra hívta fel a francia vállalatokat, köztük az Auchant és a Renault autógyártót, hogy vonuljanak ki Oroszországból.

A Renault később bejelentette, hogy felfüggeszti a munkát moszkvai gyárában.

Készült a BBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG