Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyszerűsíthetik az állampolgárság megszerzését Németországban


Nancy Faeser német belügyminiszter sajtótájékoztatója 2023. augusztus 23-án
Nancy Faeser német belügyminiszter sajtótájékoztatója 2023. augusztus 23-án

Az állampolgárság megszerzésének könnyítéséről és a kettős állampolgárság kiterjesztéséről döntött a berlini kormány, ezt azonban még a parlament alsóházának is jóvá kell hagynia; bár ez a szakértők szerint már jórészt formalitás.

Ennek értelmében az eddigi nyolc év legális németországi tartózkodás helyett már öt év után lehetne igényelni az állampolgárságot, a kiemelkedően jól beilleszkedő személyeket pedig akár három év után honosíthatják.

Kiterjesztenék a kettős állampolgárság intézményét is, így a külföldi szülők Németországban született gyermekei külön eljárás nélkül megkapnák a német állampolgárságot, egyben megtarthatnák szüleik állampolgárságát is. Ez azonban csakis akkor lesz érvényes, ha legalább az egyik szülő több mint öt éve legálisan él Németországban, és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

Eltörölnék azt a szabályt is, amelynek értelmében az Európai Unión kívüli országok legtöbbjéből érkező bevándorlóknak le kell mondaniuk korábbi állampolgárságukról, amennyiben német állampolgárrá kívánnak válni.

„Korszerű bevándorlási törvényt fogadunk el, amely igazságot szolgáltat sokszínű társadalmunknak” – közölte Nancy Faeser belügyminiszter, hozzátéve, hogy a témában folytatott vitákat az utóbbi években sajnos gyakran „a kirekesztés, a harag és az olcsó propaganda” jellemezte.

Aláhúzta, hogy az érintetteknek ezentúl nem kell feladniuk identitásuk egy részét az állampolgárságért, illetve kiemelte, hogy Németországnak több képzett bevándorlóra van szüksége. „Világszerte verseny van a legjobbakért” – mutatott rá, hozzátéve, hogy az ország azzal tudna vonzóbbá válni, ha az érkezők a belátható jövőben integráns részévé válhatnának a társadalomnak.

Továbbra sem kaphatna állampolgárságot, aki nem tud gondoskodni a megélhetéséről állami segítség nélkül, és kizáró ok az antiszemitizmus, a rasszizmus és az emberellenesség minden egyéb formája is.

„Aki nem vallja az értékeinket, az nem válhat németté – szögezte le a tárcavezető. – Nem lehet jobb ösztönző a sikeres integrációra, mint a gyorsabb honosítás kilátása” – hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan: A német kormány egyszerűsítené az állampolgárság megszerzését

A jobbközép, ellenzéki uniópártok szerint a javaslat ezzel épp ellenkező hatást váltana ki, bátorítaná az illegális migrációt. „Az integráció időbe kerül, több a munkánál és a nyelvnél” – vélekedett Andrea Lindholz képviselő.

A kormány fontos célként határozta meg a bevándorlók számának növelését és az érkezők képzésének felpörgetését a munkaerőhiány csillapítása, a társadalom elöregedése miatt például a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának terén jelentkező problémák kezelése érdekében.

Az előterjesztést a törvényhozás alsóházának is jóvá kell hagynia, itt azonban kényelmes többsége van a hárompárti, szociáldemokrata–liberális–zöld koalíciónak. Ennek gyorsaságától függ, hogy mikor lép a jogszabály hatályba. Sokak szerint ez januárra várható.

Németországban a 84,4 milliós lakosság nagyjából 14 százalékának – több mint 12 millió embernek – nincs német állampolgársága. Közülük mintegy 5,3 millióan már több mint tíz éve az országban élnek.

A honosítási arány – az adott országban élő külföldiek állampolgárságot szerző aránya évenként – is viszonylag alacsony Németországban, az EU egészét jellemző két százalék helyett 1,1 százalék.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG