Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Együtt nézték az államtitkárral Orbán bejelenését a pedagógus-szakszervezetek a sztrájktárgyaláson


Az ADOM és a PDSZ által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői vonulnak a Vámház körúton 2022. október 23-án
Az ADOM és a PDSZ által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői vonulnak a Vámház körúton 2022. október 23-án

Átlagos 32,2 százalékos béremelést jelentett be a pedagógusoknak Orbán Viktor miniszterelnök az év végi Kormányinfón, amit pozitív fejleményként értékelt az egyik szakszervezet ügyvivője, hozzátéve, hogy a magas infláció miatt ez is kevés, és sok tanárnál alacsonyabb lesz az emelés mértéke, a részleteket azonban még nem ismerik. Sztrájkköveteléseiket továbbra is elutasította az államtitkár, de sztrájkot egyelőre nem jelentettek be, megvárják vele a januárt, hogy kiderüljön, mekkora emelést kapnak.

Orbán Viktor Kormányinfójával egy időben kezdődött a pedagógus-szakszervezetek és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egyeztetése. Utóbbi semmit sem árult el előre, egy munkatársa figyelte a közvetítést. Amikor a miniszterelnök a pedagógusbérek emeléséről kezdett beszélni, felhangosították a tévét, és közösen nézték a bejelentést – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője.

Váratlan pozitív fejlemény, mert korábban tízszázalékos emelésről volt szó, de a részletekről nem kaptak pontos tájékoztatást az egyeztetésen, így nem világos, hogy a novemberi vagy a garantáltbérminimum-emeléssel kiigazított decemberi fizetéseket veszik alapul a januári 32,2 százalékos emeléshez, amelyet Orbán Viktor bejelentett.

A bejelentés szerint az emelés már a januári bért érinti, de Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy még vár egy levelet az ügyben Brüsszelből – mondta Nagy Erzsébet. Mi lesz, ha nem érkezik meg a levél, akkor nincs béremelés? – tette fel a kérdést.

Arról már korábban is beszélt a kormány, hogy három év alatt hogyan éri el a pedagógusok bére a hét-nyolcszázezer forintot, a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát, de konkrét százalékos béremelést nem közöltek eddig – ismertette.

Maruzsa Zoltán arról sem tudott részleteket elárulni, hogy az átlagos 32,2 százalékos emelés hogyan oszlik meg a különböző bérkategóriákban – mondta Nagy Erzsébet, aki szerint ennél nagyobb mértékű emelésre lett volna szükség, a szakszervezetek ötvenszázalékosat kértek.

Sztrájkköveteléseiket továbbra is elutasította a köznevelési államtitkár, sztrájkot egyelőre nem jelentettek be, megvárják január közepét, amikorra már kiderül, hogy pontosan mekkora béremelést kapnak a tanárok, ezt követően döntenek egy esetleges sztrájkról.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG