Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Éhségsztrájkol orosz börtönében az amerikai tengerészgyalogos


Trevor Reed szabadon bocsátását követeli plakátjával a washingtoni Capitolium előtt Joe Reed, az Oroszországban bebörtönzött tengerészgyalogos édesapja 2021. július 29-én
Trevor Reed szabadon bocsátását követeli plakátjával a washingtoni Capitolium előtt Joe Reed, az Oroszországban bebörtönzött tengerészgyalogos édesapja 2021. július 29-én

Az egykori amerikai tengerészgyalogos, Trevor Reed éhségsztrájkot kezdett abban az orosz börtönben, ahol kilencéves börtönbüntetését tölti.

Szergej Nyikitenkov és Viktoria Buklova ügyvédek november 9-én azt mondták az Interfax hírügynökségnek, hogy ügyfelük négy napja éhségsztrájkot tart, így tiltakozik jogai megsértése, köztük „illegális” magánzárkába helyezése ellen szeptemberben.

Családja egy korábbi nyilatkozatban közölte, hogy Reed tiltakozik „önkényes letartóztatása” és „alapvető emberi jogainak és az orosz törvények szerint járó jogainak kirívó megsértése ellen”.

A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) mordvinföldi igazgatósága november 9-én visszautasította az ügyvédek állítását, mondván, Reed továbbra is fogyaszt ételt.

„A büntetés-végrehajtási intézet alkalmazottai nem sértették meg a nevezett fogvatartottal való együttműködésre vonatkozó előírásokat” – közölte az FSIN.

Reedet Mordvinföldön csukták börtönbe, egy Moszkvától mintegy 350 kilométerre keletre fekvő régióban, amely régóta hírhedt arról, hogy Oroszország legkeményebb börtöneinek ad otthont, a szovjet korszakban például a politikai foglyoknak szánt munkatáboroknak.

A texasi Reedet 2020-ban ítélték el, miután 2019-ben két orosz rendőr megtámadásának vádjával letartóztatták. Az Egyesült Államok kormánya és Reed tagadja a vádakat, és megkérdőjelezik a bírósági eljárások tisztességességét.

Nem ő az egyetlen

Reed egyike azoknak az amerikaiaknak, akiket az elmúlt években családjuk, támogatóik és egyes esetekben az Egyesült Államok kormánya szerint is koholt vádak miatt Oroszországban bíróság elé állítottak.

Egy másik volt amerikai tengerészgyalogost, Paul Whelant egy moszkvai bíróság 2020 májusában 16 év börtönbüntetésre ítélt kémkedés vádjával, amit az Egyesült Államok „az igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezett.

Whelan, aki Reedhez hasonlóan fenntartja, hogy ártatlan, jelenleg szintén börtönbüntetését tölti egy mordvinföldi börtönben.

Az Egyesült Államok sürgeti, hogy Oroszország bocsássa szabadon Whelant és Reedet.

Készült az Interfax és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG