Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

El akarták rabolni a német egészségügyi minisztert


Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter Berlinben 2022. április 8-án
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter Berlinben 2022. április 8-án

A német rendőrség őrizetbe vett négy német állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Karl Lauterbach egészségügyi miniszter elrablására készültek, valamint országos áramszünetet is okoztak volna az elektromos hálózat infrastruktúrája elleni támadással.

„A két fő gyanúsított valószínűleg megállapodott másokkal abban, hogy megtámadják az egészségügyi minisztert” – közölte a koblenzi ügyészség szóvivője csütörtökön, megerősítve a német ARD értesülését.

A héten őrizetbe vett gyanúsítottak a koronavírus-járvány miatti korlátozok ellen tiltakozó csoportokhoz, valamint a szélsőjobboldali Reichsbürger mozgalomhoz kapcsolódnak, amely tagadja a modern német állam létezését – áll az ügyészség közleményében.

A miniszter elrablásának terve a legújabb azon incidensek sorában, amelyek rávilágítanak arra, hogy egyes németek menyire dühösek az oltatlanokra vonatkozó korlátozások és a kötelező védőoltásra vonatkozó javaslatok miatt.

Decemberben a rendőrség a kelet-németországi Szászország tartományi miniszterelnöke ellen tervezett merényletet hiúsított meg.

A mostani ügy gyanúsítottjai az Egyesült Hazafiak (Vereinte Patrioten) nevű chatcsoportban kommunikáltak, és „polgárháborúhoz hasonló körülményeket akartak okozni, végső soron a demokratikus rendszert akarták megdönteni Németországban” – közölte az ügyészség.

A hatóságok több német tartományban húsz ingatlant kutattak át, és fegyvereket, köztük Kalasnyikov géppisztolyt, lőszereket, készpénzt, valamint aranyrudakat és ezüstérméket foglaltak le.

Hamisított oltási igazolványokat és Covid-teszteket is találtak – közölte a hatóság.

Az ügyészség a négy őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását kérte a bíróságtól. Az ötödik gyanúsított szabadlábon védekezhet.

XS
SM
MD
LG