Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eladó a volt belga király jachtja


II. Albert belga király 2017. február 17-én Brüsszelben
II. Albert belga király 2017. február 17-én Brüsszelben

Kétmillió eurót kér II. Albert azért a hajóért, amelyet tizenkét évvel ezelőtt több mint kétszer ennyiért vásárolt. Azóta sok minden megváltozott, Albert például már nem a belgák királya. A hírek szerint kevés az éves apanázsa, ezért bocsátja áruba a családi ezüstöt. Arról nem is beszélve, hogy kiderült, van még egy gyereke…

Belgiumban nem létezik az a fajta bulvársajtó, mint például Magyarországon. Ennek nyilván nagyon sok összetevője van, nem is erről szól a bejegyzés, de talán egyet emeljünk ki: a televíziók nem termelnek ki, emelnek fel, majd ejtenek el olyan embereket, akiket egyébként az ember nem szívesen állítana példaként a gyerekei elé. Valóságshow-k, realityk persze vannak, de ezek szereplői tényleg egyszerű, hús-vér emberek, párok, akiket felöltöztetnek, átváltoztatnak vagy ingatlant vásárolnak velük. Aztán pedig nem köszönnek vissza egy főzőműsorból. Egy olyan celebtartomány azonban létezik Belgiumban, amely Magyarországon biztosan nincs: a királyi család.

A király is ember

A mostani szóbeszéd apropója, hogy az öreg király eladja a jachtját. Az öreg király II. Albert, aki hét éve mondott le fia, a jelenleg is uralkodó Fülöp javára. A lemondást nem előzte meg semmiféle óriási botrány, egészségügyi okokra hivatkoztak, pedig… Pedig az elmúlt években Albertől többet lehetett hallani, mint azelőtt.

Delphine Boël, Albert király lánya
Delphine Boël, Albert király lánya

Kiderült ugyanis, sőt bizonyossá vált, hogy van egy törvénytelen gyermeke, aki már az ötvenes éveiben jár és befutott képzőművész, az Egyesült Királyságban él. Évekig tartott a pereskedés, a lány, Delphine Boël semmit nem kért, csak azt, hogy legyen neki is apja. Végül a bíróság elrendelte a DNS-vizsgálatot, amelyet Albert nem várt meg, hanem beismerte, valóban ő Delphine édesapja. A királyi öröklési rendben ez nem okoz semmiféle változást, a monarchia sem rendült meg, csak éppen kiderült: a király is ember.

Mondjuk eléggé megmosolyogtató volt, amikor Albert a közleményében azt írta, hogy „mindegyik gyermekéről egyformán gondoskodik”. Három plusz egy gyermeke közül az egyiket királyi trónra emelte, egy másikat pedig ötven éven keresztül letagadott – ennyit az egyenlő gondoskodásról.

A belga királyoknak egyébként ma már nincs hatalmuk, személyük az országot testesíti meg, de olyanok is vannak, akik szerint a flamand és a vallon közösséget a királyság intézménye tartja össze. Mindenesetre a belga királyság intézménye tényleg a kiszámíthatóságra épül. Egyszer a fiam azzal jött haza az iskolából, hogy meg kell tanulniuk az összes belga király nevét. Mielőtt elkezdtem volna sajnálni, megkérdeztem, ez hány királyt jelent. A mostanival együtt hetet, felelte. A közel kétszáz év alatt. Felvilágosítottam, hogy közel ezer év alatt nekünk azért több mint ötven király jutott ki, tehát magolja csak be annak a hétnek a nevét, akik közül ráadásul kettőt Albertnek és hármat Lipótnak (Leopold) hívnak.

Albert király és Paula királyné 2021. február 17-én Brüsszelben
Albert király és Paula királyné 2021. február 17-én Brüsszelben

De térjünk vissza a királyi jachthoz.

Szia, uram, jacht féláron érdekel?

A most 87 éves Albert és felesége, a 83 éves Paula 2009-ben vásárolta a hajót, és Alpa IV-re keresztelték. A jachton négy hálószoba van, amely legfeljebb tizenkét személy elszállásolására alkalmas. A hajót általában nyári kirándulásokon használták a családdal Dél-Franciaországban, ahol most is megtalálható. Lányukat, Asztrid hercegnőt és fiukat, Laurent-t és családjukat gyakran látták a fedélzeten.

A 28 méteres jacht üzemeltetéséhez négyfős legénységre van szükség. A hajó már egy ideje eladó, de csak most szúrta ki a sajtó. A vételár kétmillió euró, ami igazán alkalminak mondható annak fényében, hogy tizenkét éve 4,6 millióért vásárolták. Vannak olyan feltételezések, hogy azért adják el olcsóbban, mert kell a pénz.

Ahogy írtuk, a király is ember, Albert valószínűleg nem tud már elhelyezkedni a munkaerőpiacon, az ő CV-je ugyanis nem sok mindenre jogosítja fel, királyi állások meg nem szoktak csak úgy megüresedni. Az is tény, hogy a királyi pár egyetlen bevétele az államtól kapott apanázs, ami évente kilencszázezer eurót jelent – ebből azért ki lehetne húzni hónap végéig. Igen ám, de a hírek szerint ezzel az összeggel elégedetlen Albert, merthogy 1,4 milliót ígértek neki. Hogy ki, az legyen az ő titka.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, a királyi jacht hirdetését itt tekintheti meg.

Elizabeth, a trónörökös

Álljon itt még néhány lájkvadász mondat a királyi házzal kapcsolatban. Bár Fülöp még fiatal, 61 éves, a trónutódlás természetesen már eldöntött kérdés. Fülöpnek és feleségének, Matildnak négy gyermeke van, két fiú és két lány – bár a nemeknek az utód szempontjából nincs jelentőségük. Így lehet, hogy az öröklési sorban az első a legidősebb gyermek, a húszéves Erzsébet. Aki az első királynője lesz/lehet a belgáknak.

Erre a vakációra nem jachttal érkezett a királyi család: a belgiumi Bouillonban készült kép jobb szélén Fülöp király, mellette II. Albert király és Paula királyné. A trónörökös Erzsébet hercegnő balról a második
Erre a vakációra nem jachttal érkezett a királyi család: a belgiumi Bouillonban készült kép jobb szélén Fülöp király, mellette II. Albert király és Paula királyné. A trónörökös Erzsébet hercegnő balról a második

Erzsébet egy átlagos brüsszeli középiskolába járt, majd apjához hasonlóan a belga királyi katonai akadémia hallgatója lett – a hagyomány szerint az aktuális uralkodónak ugyanis katonai végzettséggel is kell rendelkeznie. Folyékonyan beszél négy nyelven, szeret búvárkodni, szörfözni, zenét hallgatni és olvasni. Már tízéves kora óta részt vesz különböző jótékonysági akciókban, ahogy mi mondanánk, társadalmi munkában.

Elsősorban olyan gyerekeknek segít, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek, illetve hasonló munkát lát el az idősek, a fogyatékosok és a hajléktalanok gondozása terén. A koronavírus alatti lezárások során Elizabeth idősotthonok lakóit hívta fel telefonon, és beszélgetett velük. A mottója: „Egységben az erő.” Ahogy látjuk, a „jachtozzunk a nagypapival a Földközi-tengeren” program már nem szerepel az elfoglaltságai között, talán ezért is árulja II. Albert a hajóját.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG