Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elbocsátási hullám jöhet a közszférában


A Pest Megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatala 2020. szeptember 10-én
A Pest Megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatala 2020. szeptember 10-én

Egyre több jelzést kap a szakszervezet a kormányhivatalokban tervezett leépítésekről. Tíz százalék fölötti létszámcsökkentési tervekről tudnak például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A jövő évi büdzsé tervezete szerint a központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknél végrehajtandó létszámleépítésekből 30 milliárd forintot akar megspórolni a kormány.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról beszélt a Népszavának, hogy információik szerint a kormányhivatalokat nem egységesen érintik majd a kirúgások. Míg a fővárosi szervezethez nem nyúlnának, addig például Szabolcsban tíz százalék fölötti létszámcsökkentési tervekről tudnak, miközben például az ukrán határnál a menekültek ügyeinek intézéséhez már most sincsenek elegen.

A lap idézi Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős minisztert, aki azt mondta, hogy idén 581 milliárd forintot, jövőre pedig újabb 500 milliárdot takarítanak meg a tárcák. A minisztériumok költségvetésének tíz százalékos lefaragását azonban a lap információi szerint nem a központi apparátus létszámának csökkentésével, hanem a vidéki hivatalok és intézmények munkatársainak elbocsájtásával kívánják elérni. A nyugdíjba vonulók helyét sok helyütt már most sem tölthetik be.

A lap megkereste a Miniszterelnökséget, amely válaszában emlékeztetett arra, hogy 2018-ban volt már egy nagyobb létszámcsökkentés, és mint írják, az a cél, hogy csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, amennyire feltétlenül szükség van.

Egy alföldi kormányhivatal munkatársa egyébként arról beszélt a lapnak, hogy hosszabb ideje folyamatos az elvándorlás a területről. Az állam által kínált bérekért például építési hatósági ügyekkel foglalkozó mérnököt és rehabilitációs orvosszakértőket szinte lehetetlen szerezni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG