Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elektromos takarók, fűtésre állított légkondi – így küzdenek a hideggel a temesvári kórházakban


A temesvári Victor Babeș kórház bejárata
A temesvári Victor Babeș kórház bejárata

Fűtés nélkül fagypont közelébe esett a hőmérséklet a kórtermekben, miután az E.on gázszolgáltató a hatalmas adósságok miatt leállította a temesvári hőközpont, a Colterm gázellátását. De nemcsak a hat, koronavírusos beteggel zsúfolásig megtelt kórházban okozott ez gondot, több mint ötvenezer család fagyoskodik éjszaka a távfűtés nélkül maradt otthonokban.

A temesvári kórházakban takarókat osztottak ki minden betegnek, az intenzív osztályokon fekvők elektromos takarót kaptak, a kórtermeket légkondicionálóval fűtik. Szerda reggel 1-2 Celsius-fok volt a fagyos éjszakát követően.

A város hat kórházának vezetőjét is meghívták a helyi sürgősségi bizottság reggeli ülésére, ahol kiderült: a fűtésre kapcsolt légkondicionáló berendezések miatt a város elektromos rendszere is túlterhelt. A szakemberek szerint a túlmelegedő vezetékek és transzformátorok tüzet is okozhatnak.

Az ülés után a kórházvezetők nyílt levélben fordultak a helyi hatóságokhoz és a gázszolgáltatóhoz. Cristian Oancea, a temesvári Victor Babeș kórház igazgatója így fogalmazott: „Nem lehet bemenni a műtőkbe és 5-6 fokon operálni. Ha a Covidról és más kórképekről beszélünk, legalább 29 fokos hőmérsékletre van szükség a kórtermekben. Ez megoldhatatlan, ráadásul szellőztetünk is kellene.” Szerinte a takaró nem pótolja a fűtést, több ezer beteg élete forog kockán.

„Arra kértük a gázszolgáltatót és a város vezetését, hogy találjanak valami megoldást, és ne a negyedik hullám kellős közepén zárják el a gázt” – fogalmazott a kórházigazgató.

„Egész éjszaka hidegben aludtunk. A világjárvány kellős közepén nem koronavírusban fogunk meghalni, hanem a hideg miatt. Ez a demokrácia, amiért harcoltunk 1989-ben?” – mondta felháborodva lapunknak egy temesvári férfi.

A temesvári helyzeten nem segít az sem, hogy az országban épp politikai válság van: a városnak nyújtandó azonnali segélyt ugyanis nem hagyhatja jóvá egy leváltott kormány. Temes megye alprefektusa elmondta, hogy megpróbált segítséget kérni a kabinettől, de az ideiglenes kormány egyelőre nem tud intézkedni.

„Megoldást kerestünk az energiaügyi minisztériumnál és a kormánynál, de az állami tartalékból származó azonnali támogatást csak kormányrendelettel lehet jóváhagyni. Ez most lehetetlen, mert egy elbocsátott kormány alkotmányosan nem fogadhat el ilyen rendelkezést. Továbbra is keresem a megoldást, hogy újraindíthassuk a hőellátást Temesváron” – mondta egy sajtótájékoztatón Ovidiu Drăgănescu prefektushelyettes.

Huszonnégy másik nagyváros is veszélyben

A Romániai Önkormányzatok Szövetsége nyílt levelet írt a pénzügyminisztériumnak, amelyben felvázolja, hogy huszonöt településnek – köztük Temesvárnak, Jászvásárnak, Kolozsvárnak és Konstancának – mekkora összegre van szüksége a központi rendszerből a fűtésszámla kifizetésére. A Romániai Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Emil Boc felszólította a román kormányt, hogy biztosítson több mint egymilliárd lejt a tartozások fedezésére.

Kedd óta válsághelyzet van Temesváron, ahol az egész város és a kórházak fűtés nélkül maradtak. Az E.on elzárta a gázcsapot a helyi hőszolgáltató, a Colterm számára, és az új szolgáltatóval folytatott tárgyalások is kudarcba fulladtak. A városban 56 ezer otthon, kórház és iskola hőellátása került veszélybe, mert a hőközpont csak szénnel tud fűteni. Temesvár polgármestere, Dominic Fritz bejelentette, hogy egyelőre nincs megoldás, ezért a gázszolgáltatóhoz és a kormányhoz fordult, hogy segítsen a városnak.

Közben a temesvári bíróság kedden hivatalosan is fizetésképtelenné minősítette a városi hőszolgáltatót. A csődeljárás megindításakor azonban más okokat soroltak fel, mint a városháza.
Készült a romániai Szabad Európa szerkesztősége cikkének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG