Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemzés: Irán példátlan Izrael elleni támadása megmutatta Teherán korlátait


Tüntetők iráni és palesztin zászlókkal a teheráni Palesztina téren 2024. április 14-én
Tüntetők iráni és palesztin zászlókkal a teheráni Palesztina téren 2024. április 14-én

Irán példa nélküli, április 13-i támadása Izrael ellen erőt hivatott demonstrálni, de a támadás erősen megkoreografált jellege kiemelte Teherán válaszlehetőségeinek korlátait is.

Irán több mint háromszáz rakétát és drónt lőtt ki Izraelre az első olyan alkalommal, amikor közvetlenül a saját területéről indított támadást ősellensége ellen.

Ám az április 13-án éjszaka elkövetett, példa nélküli támadás nagyon megkoreografáltnak tűnt, korlátozott kárt és veszteséget okozott.

A támadás az április 1-jén a damaszkuszi iráni nagykövetség ellen végrehajtott feltételezett izraeli légicsapás megtorlása volt. Hét iráni parancsnok, köztük két tábornok vesztette életét.

Teherán válasza a jelek szerint az erőfitogtatást szolgálta, ám megfigyelők szerint Irán korlátaira is rávilágított.

Szakértők azt mondják: Irán úgy vélte, hogy válaszolnia kell, de el akarta kerülni, hogy olyasmit hajtson végre, ami teljes háborút robbanthatna ki Izraellel ez ugyanis belerángatná a konfliktusba az Egyesült Államokat, és veszélyeztethetné az egyházi rezsim túlélését.

„Az iszlám köztársaság valószínűleg úgy véli: sikerült úgy kiéleznie a helyzetet – azáltal, hogy közvetlenül és leplezetlenül vette célba ellenfele területét –, hogy ezzel deeszkalálta is” – mondja Farzan Sabet, a genfi Diplomás Nemzetközi és Fejlesztési Tanulmányok Intézetének vezető tudományos munkatársa.

A múltban Irán csak a támadások után vállalta magára a felelősséget, ezúttal azonban már röviddel a drónok fellövése után – vagyis órákkal azelőtt, hogy elérték volna Izraelt – bejelentette, hogy megkezdte a Tisztes válaszlépés nevű műveletet.

Ehhez kapcsolódóan: Iráni támadás – Izrael és szövetségesei megsemmisítették a drónok és rakéták „túlnyomó többségét”

„Az ügy lezártnak tekinthető” – írta Irán ENSZ-képviselete X-en, a korábbi Twitteren, még mielőtt a drónok első hulláma elérte volna Izraelt.

Ám a támadás jóval nagyobb volt, mint amire sok megfigyelő számított.

„Ez biztosan nem egy jelképes támadás volt, és azt hiszem, végső soron szolgálta is azt, amiért elindították: a szemtől szembe elrettentés rehabilitációját Izraellel szemben” – mondta Raz Zimmt, az izraeli székhelyű Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) vezető kutatója.

Irán arra törekedett, hogy minimalizálja a károkat és csökkentse az izraeli megtorlás esélyét vélik szakértők. Zimmt szerint azonban Teherán rosszul kalkulálhatott, Izrael ugyanis késztetést fog érezni a válaszadásra.

„A kérdés az, hogy pontosan mit tehet Izrael annak érdekében, hogy a további eszkaláció kockázata nélkül reagáljon” – mondta.

Mindennél inkább úgy tűnik, hogy a támadás mértéke Irán belpolitikai céljait szolgálja.

Az iráni állami IRINN televízió élő adásban mutatta, amint különböző iráni városokban a támadást ünneplik az emberek.

A csatorna olyan nem hitelesített közösségimédia-felvételeket is bemutatott, amelyeken állítólag az Izrael elleni iráni légicsapások hatásai láthatók, ám – legalábbis az egyik videó – valójában dél-amerikai erdőtüzekről készült régi felvétel volt.

Szerző: Kian Sharifi.
XS
SM
MD
LG