Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemző: „A Konzervatívok most élik át azt, amit az MSZP 2010 előtt”


„A Konzervatívok most élik át azt, amit az MSZP 2010 előtt”
„A Konzervatívok most élik át azt, amit az MSZP 2010 előtt”

Július 4-én parlamenti választásokat rendeznek az Egyesült Királyságban. A tizennégy éve kormányzó Konzervatívok hátránya húsz százalék körüli a Munkáspárttal szemben. A várakozások szerint csak a két nagy tömb közti végső különbség a kérdés, az nem, hogy ismét baloldali miniszterelnöke lesz a Downing Streetnek.

A Munkáspárt 2005-ben Tony Blair vezetésével nyert utoljára országos választást, de 2010 óta ellenzékben politizál. Most Keir Starmer hozhatja el az újabb baloldali sikert, aki Jeremy Corbyn radikálisabb iránya után inkább középre kormányozta a Labourt. A balos szólamok így is egyértelműek: új közműszolgáltatót ígér, az iskolák és az egészségügy helyzetét javítaná vagy csökkentené a vasút árát.

Starmernek nem kellett kitalálnia ismét a szociáldemokráciát, a számok, úgy néz ki, igazolják a vezetését, a tizennégy éve kormányzó Konzervatívok megállíthatatlan lejmenetbe kerültek. A brexit okozta gazdasági visszaesést egy ideig még ellensúlyozták a politikai törésvonalak – részben emiatt győzhetett Boris Johnson 2019-ben –, de mostanra a pénzügyi következmények és a brexit sokszor elképesztő története ráégett a torykra. Ezt tetézte Boris Johnson kijárási tilalmat megszegő botránysorozata, a párt belső töredezettsége és Liz Truss 49 napos miniszterelnöksége. Ezután jött a képbe Rishi Sunak, aki múlt héten bejelentette: július 4-én választásokat rendeznek az Egyesült Királyságban.

Hogy miért ilyen hirtelen írták ki a választást, arról Merker Ivánnal, az alsóház brit politikai szakértőjével beszélgettünk.

Ha megszeretné nézni a podcastot, megteheti itt:

Ha pedig meghallgatná az Atlasz e heti részét, azt megteheti itt:

Elemző: „A Konzervatívok most élik át azt, amit az MSZP 2010 előtt”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:19:30 0:00

Kiemelendő pontok:

(1) A választás időpontjának bejelentése hirtelen történt, de arra számítani lehetett, hogy 2024 második felében lesz. Július 4-ig már nincs sok hátra, ám volt már hasonlóan rövid kampány az Egyesült Királyságban.

(2) Rishi Sunak azért dönthetett a júliusi választás mellett, mert a brit gazdasági adatok hosszú idő után először jobb képet mutatnak.

(3) A jelenlegi felmérések alapján a Konzervatívok el fogják veszíteni a választást. Hogy ki vezetheti a pártot a jövőben? Vélhetően inkább a toryk radikálisabb szárnya fog erőre kapni. Elképzelhető, hogy Suella Braverman korábbi belügyminiszter megpályázná Rishi Sunak pártvezetői posztját.

(4) A Munkáspártot nem érte teljesen felkészületlenül a választás híre, tisztában voltak azzal, hogy idén valamikor lesz. Jelenleg azonban néhány körzetben még nem biztos, ki lesz a baloldal jelöltje.

(5) Keir Starmer arcéle kevésbé beazonosítható, de ezzel is sikeres. A Labour szavazói eddig is megvoltak, de mostanra a bizonytalanoktól és a Konzervatív-szavazóktól is szerezhettek támogatókat.

  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG