Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Királyság idén közel hatezer illegális bevándorlót toloncolna Ruandába


Rishi Sunak brit miniszterelnök a kitoloncolásról beszél újságíróknak a londoni Downing Streeten 2024. április 22-én
Rishi Sunak brit miniszterelnök a kitoloncolásról beszél újságíróknak a londoni Downing Streeten 2024. április 22-én

Az Egyesült Királyság várhatóan csaknem hatezer migránst toloncol ki Ruandába év végéig – mondta kedden egy magas rangú kormánytag, miután a kabinet újabb részleteket tett közzé a vitatott tervről.

A számot néhány nappal azután közölték, hogy a parlament hónapokig tartó vita után elfogadta az Észak-Európából kis hajókon érkező migránsok elriasztását célzó törvénytervezetet.

Ruanda „elvben” beleegyezett, hogy 5700 bevándorlót befogadjon azok közül, akik már bejutottak az Egyesült Királyságba – közölte a belügyminisztérium hétfő este.

A minisztérium szerint közülük 2143-at „már őrizetbe helyeztek”, mielőtt repülővel elszállítanák őket.

A bűnüldöző szervek megtalálják a többieket – mondta Victoria Atkins egészségügyi miniszter kedden, amikor a kitoloncolásra szánt 5700 emberről kérdezték.

„Arra számítunk, hogy év végére eltávolíthatjuk ezt a csoportot” – mondta a Sky News televíziónak.

„Ha valaki nem tesz eleget a jelentkezési kötelezettségének (…) azt meg fogjuk találni.”

A 2022 januárja és 2023 júniusa között Nagy-Britanniába érkező migránsok menedékkérelmét visszautasítják, és Ruandába szállítják őket – közölte a belügyminisztérium.

A hivatalos statisztikák szerint több mint 57 ezer ember érkezett kis hajókon a csatornán keresztül ebben a 18 hónapos időszakban.

A számok kiemelik az illegális bevándorlás megfékezésére irányuló kihívás mértékét, akárcsak a kormány vitatott tervének korlátait.

A program keretében – amely több száz millió fontba kerül a brit adófizetőknek – Kigali vizsgálja meg az odatoloncoltak menedékkérelmeit.

Akiét jóváhagyják, az Ruandában maradhat. Azt nem engedik meg, hogy visszatérjen az Egyesült Királyságba.

A 13 milliós Ruanda az afrikai Nagy Tavak térségében a kontinens egyik legstabilabb országának vallja magát, sokan dicsérik korszerű infrastruktúráját.

Ehhez kapcsolódóan: Emberi jogi csoportok bírálják a brit tervet a menedékkérők Ruandába küldésére

Jogvédő szervezetek azonban azzal vádolják Paul Kagame veterán elnököt, hogy a félelem légkörében kormányoz, elnyomja az ellenvéleményeket és a szólásszabadságot.

A brit törvényhozók múlt héten fogadták el a Ruanda biztonságáról szóló törvényt, amely arra kötelezi a brit bírákat, hogy tekintsék az országot biztonságos harmadik országnak.

Tavaly az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága még törvénytelennek mondta ki a migránsok odautaztatását a visszatérés esélye nélkül.

Az új törvény feljogosítja a menedékkérelmekről döntést hozókat arra is, hogy figyelmen kívül hagyják a nemzetközi és a hazai emberi jogi törvények bizonyos szakaszait.

Brit ellenzéki pártok, ENSZ-ügynökségek és különböző jogvédő csoportok bírálják Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív kormányának migránspolitikáját.

Sunak múlt héten azt mondta, hogy a toloncjáratok várhatóan 10-12 héten belül elindulnak.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG