Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Éles lőszerrel támadtak a tüntetőkre Mianmarban, ketten meghaltak


A három ujj felemelése lett a mianmari tüntetések szimbóluma
A három ujj felemelése lett a mianmari tüntetések szimbóluma

Ismét éles lőszerrel lőttek a diktatúra ellen tüntetőkre Mianmarban, két tiltakozó meghalt, az egyikük a hírek szerint kiskorú. A katonai junta elleni általános sztrájkhoz a hírek szerint az állami dolgozók kétharmada csatlakozott.

Szombaton újra az utcára vonultak a tüntetők, hogy tiltakozzanak a február 1-én puccsot végrehajtó katonai kormány ellen Mianmar több városában. A tüntetők, köztük etnikai kisebbségek tagjai, művészek és közlekedési dolgozók a megválasztott vezető, Aung Szan Szú Kjí szabadon engedését és a demokrácia visszaállítását követelték.

Mandalajban, az ország második legnépesebb városában a rendőrök több tudósító szerint könnygáz és gumilövedék mellett éles lőszerrel is belelőttek a tömegbe. A Reuters tudósítójának egy orvos megerősítette, hogy az egyik fejen talált tüntető a helyszínen életét vesztette, míg egy másik később halt meg, miután mellbe lőtték.

Egy korábban lelőtt tüntetőre emlékeztek

A városban azért gyűlt össze mintegy ezer tüntető, jelentős részben a helyi orvosi egyetem hallgatói, hogy arra a 20 éves lányra, Mya Thwate Thwate Khaingra emlékezzenek, aki a héten halt meg egy tüntetésen szerzett sérülése miatt. A múlt héten a karhatalom szintén éles lőszert vetett be a tüntetők ellen, ekkor lőtték fejbe a fiatal tüntetőt, aki a puccs elleni tiltakozások első halálos áldozata lett.

A katonai puccsal szembeni ellenállás tüntetéseket jelenleg a Mianmari Polgári Engedetlenség Mozgalom tartja össze, amelyet február elején hívtak életre közigazgatási és egészségügyi dolgozók. A mozgalom békés ellenállással és általános sztrájkkal próbálja elérni a választott kormány visszaállítását. A New York Times-nak nyilatkozó szakértő szerint a mozgalom felhívására az egymillió mianmari állami alkalmazott mintegy kétharmada sztrájkol, nagyrészt megbénítva az állam működését.

Kínát is bírálják

Pénteken Mandalajban az Al Jazeera jelentése szerint több rendőr is csatlakozott a tüntetéshez, a városban mintegy száz rendőr is a tüntetők között vonult. A legnagyobb városban, Rangunban egyenruhás rendőrök vagy katonák helyett ismeretlen civilruhás emberek támadtak a demonstrálókra. A város más részein a hadsereg úttorlaszokkal zárta le a fő közlekedési csomópontokat. A tüntetők a junta mellett Kínát is bírálják (ennek hangot is adtak a ranguni kínai nagykövetség előtti tüntetésen), amiért támogatást nyújt a katonai diktatúrának.

A Polgári Engedetlenség Mozgalom Twitter-fiókján folyamatosan dokumentálja a hétvégi tüntetésekről és a rendőri erőszakot. Egy friss fotó tanúsága szerint a lövések egy mentőautót is eltaláltak, és egy orvos is lőtt sebet kapott. A szervezet egy másik fotója alapján az egyik szombati halálos áldozat egy kiskorú fiú.

Nemzetközi szankciók

A katonai puccsot és az azt követő erőszakot a nemzetközi közösség nagy része elítéli, a Min Aung Hlaing tábornok által vezetett katonai kormányt nem ismerik el. Több ország is szankciókat vezetett be a kormánnyal szemben: az Egyesült Államok február 11-én befagyasztotta a puccs vezetőinek amerikai bankszámláit, és korlátozta az amerikai exportőrök üzletkötését a mianmari rezsimmel. Leállították továbbá a Mianmarnak szánt, 42 millió dollárnyi segély folyósítását.

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00

Hasonló szankciókat jelentett be Kanada és az Egyesült Királyság külügyminisztériuma is. A brit külügy a mianmari katonai vezetés 19, Kanada pedig 54 tagja ellen vetett ki eddig szankciókat, vagyonbefagyasztással és utazási tilalommal gyakorolnak nyomást a kormányra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG