Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt az a mianmari lány, akit a rendőrség lőtt fejbe egy tüntetésen


Mianmari tüntetők Rangunban 2021. február 19-én.
Mianmari tüntetők Rangunban 2021. február 19-én.

Mya Thwate Thwate Khaing esete a több százezer tüntető számára olaj volt a tűzre. A 20 éves lányt a biztonsági erők lőtték fejbe miközben a katonai puccs ellen tiltakozott. Az esetről videó is készült, ami futótűzként terjed a katonai hatalomátvétel ellenzői között.

Mya Thwate Thwate Khaing 10 napig volt a nepjidai kórház intenzív osztályán, de sérülése olyan súlyos volt, hogy február 19-én életét vesztette. Mianmar elmúlt egy évtizedének legnagyobb tiltakozásának első ismert súlyos áldozata óriási felháborodást keltett országszerte, fokozva az Aun Szan Szú Kjí kormányának megpuccsolása miatti dühöt.

Nem hátrálnak meg

„Nagyon szomorú vagyok a történtek miatt, de még elszántabban jövök ki az utcára” – mondta a 24 éves Nay Lin Htet a Rangun kereskedelmi központban tartott tüntetésen, majd hozzátette: „Büszke vagyok rá [Mya Thwate Thwate Khaingra], és az utcára fogok menni mindaddig, amíg el nem érjük célunkat. Nem aggódom a biztonságom miatt”.

A Mianmarban összegyűlt puccsellenes mozgalom több tagja is „Z” generációs, akárcsak Mya Thwate Thwate Khaing, aki egy élelmiszerboltban dolgozott, és akit 19 évesen lőttek fejbe. Az intenzív osztályon töltötte be a 20. életévét. Ő egyike a tiltakozó mozgalomhoz kapcsolódó két bejelentett halálesetnek, a másik egy rendőr, aki a katonaság szerint a február 15-én szerzett sérülésekbe halt bele.

A lövöldözés felidézte a fél évszázados brutális katonai uralom elleni felkelések véres elfojtását, melynek során ezreket öltek meg, és még sokukat évekre börtönre ítéltek. A lövöldözésről készült képek és videók néhány óra leforgása alatt vírusként terjedtek. A pillanat, ahogy az akkor 19 éves lány piros pólóban és bukósisakban, háttal a tömeget vízágyúzó rendőröknek összeesik, bejárta a közösségi médiát.

Erőt ad a mozgalomnak

Egy orvos, aki a biztonsága érdekében névtelenséget kért, azt mondta, hogy Mya Thwate Thwate Khaing története lendületet adott egy mianmari polgári engedetlenségi mozgalomnak, melynek az egészségügyi személyzet központi részét képezi.

Testvére, Ye Htut Aung azt mondta, hogy húga első szavazó volt a novemberi választásokon. Elhatározta, hogy a fővárosban fog csatlakozni a demonstrációhoz, és tudta, hogy a biztonsági erőknél fegyver is van. A lány megerősítette, hogy testvére 11:00-kor hunyt el.

„Nagyon szomorú vagyok, nincs mit mondanom”- zárta Ye Htut Aung.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG