Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhagyta a kórházat, pénteken miniszterelnököt nevezhet ki a cseh elnök


A cseh elnök kerekesszékben szerb kollégájával katonai díszsorfal előtt a prágai várban, 2021. május 18.
A cseh elnök kerekesszékben szerb kollégájával katonai díszsorfal előtt a prágai várban, 2021. május 18.

Másfél hónap után csütörtökön elhagyta a prágai központi katonai kórházat Miloš Zeman. A cseh elnök a hírek szerint pénteken már ki is nevezi az új kormányfőt.

Zeman elnököt október 10-én vitték kórházba. Az intézmény most azt közölte, hogy bár szerencsésebbnek tartaná, ha az államfő továbbra is szakorvosi intézetben kezeltetné magát, elfogadhatónak találja az otthoni ápolást is. Zeman Lányban a Senior Home Group nevű magántársaság gondjaira bízza magát, de állapotát továbbra is a katonai kórház ellenőrzi. Betegségének mibenlétéről hivatalos tájékoztatást nem adtak ki, de Pavel Pafko, az elnök egészségére felügyelő orvosi konzílium tagja arról beszélt, hogy májzsugorodása van.

Zemant Prágából egy mentőautó vitte a lány-i kastélyba, a cseh elnökök vidéki rezidenciájára, ahol a hírek szerint az elnök pénteken kormányfővé nevezi ki Petr Fialát. A Polgári Demokratikus Párt elnöke az októberi választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett PirSTAN koalíció közös miniszterelnök-jelöltje.

XS
SM
MD
LG