Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kész ellenzékbe vonulni a cseh kormánypárt


Andrej Babiš miniszterelnök kampánybeszédet mond Usti nad Labemben 2021. szeptember 2-án
Andrej Babiš miniszterelnök kampánybeszédet mond Usti nad Labemben 2021. szeptember 2-án

A Csehországot kormányzó ANO párt arra számít, hogy ellenzékbe kerül, miután a vele rivális két koalíció együttesen többséget szerzett a parlamentben a múlt hétvégi választásokon – közölte a párt egyik vezető képviselője kedden.

Jaroslav Faltynek azt mondta az újságíróknak, hogy pártja nem próbálja megakadályozni a hatalomátadást. Ezzel jelezte, hogy a párton belül egyre inkább elfogadják, hogy esélyük sincs új kormányt alakítani.

„El tudunk számolni 108-ig108-ig” az ellenzék által elnyert mandátumokkal – mondta Faltynek, az ANO kulcstagja. „Tehát arra számítunk, hogy ellenzékbe kerülünk.”

Azt nem volt hajlandó megmondani, hogy a párt, amelynek a legnagyobb, 72 mandátumú frakciója van a kétszáz tagú parlamentben, feladja-e azt a kísérletet, hogy elsőként próbáljon kormányt alakítani.

Még nem árulja el, hogy próbálkozik-e

„Ezt a kérdést a miniszterelnöknek és az elnöknek kell feltenni” – mondta, amikor megkérdezték ez ügyben.

Andrej Babiš miniszterelnök kedden közölte: Miloš Zeman elnök azt mondta neki, hogy a legnagyobb párt vezetőjeként ő kapja meg az első esélyt egy kabinet megalakítására, jóllehet ellenzéki többséggel áll szemben a parlamentben.

Babiš, aki vasárnap találkozott az elnökkel, közvetlenül azelőtt, hogy Zemant egy prágai kórház intenzív osztályára vitték, élő televíziós tájékoztatóján azt mondta, hogy csak akkor árulja el, elfogadja-e vagy sem a megbízást, ha már megkapta az elnöktől.

Elhúzódó hatalomátadásra készülnek

Babiš szombaton, a választási eredmények közzététele után azt mondta, hogy megpróbál tárgyalni más pártokkal, és kormányt alakítani, ha Zeman felhatalmazza erre, ami hónapokkal meghosszabbíthatja a hatalomátadás folyamatát.

A 77 éves Zemant vasárnap eddig ismeretlen okból szállították egy prágai kórházba. A választások óta nem nyilatkozott a további lépésekről.

Két ellenzéki csoport, a jobbközép Együtt és a centrista Kalózok-Polgármesterek együttesen 108 mandátumot szerzett az alsóházban. Kijelentették, hogy közösen alakítanak kormányt, és nem tárgyalnak az ANO-val.

Változhat a viszony az EU-val és Magyarországgal

Zbyněk Stanjura, az Együtt vezető képviselője kedden azt mondta, siker lenne egy új kormány létrehozása és a parlament bizalmi nyilatkozatának megszerzése januárra.

Az új kabinet véget vetne az ország vitáinak az Európai Bizottsággal. Ezeknek ahhoz volt köze, hogy az EU vezető testülete összeférhetetlenséget állapított meg Babiš miniszterelnöki pozíciója, illetve az Agrofert mezőgazdasági, élelmiszeripari, vegyipari és médiabirodalom alapítói szerepe között.

Pénzügyi szempontból konzervatívabb és kevésbé barátságos lehet az új kormány a magyar Orbán Viktorral, akit Babiš közeli barátjának tart, annak ellenére hogy Magyarországnak jogvitája van az EU-val.


Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG