Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhagyta Csehországot az első Covid-beteg, akit külföldön kezelnek


Moderna és Pfizer-BioNTech oltások Csehországban 2021. február 21-én.
Moderna és Pfizer-BioNTech oltások Csehországban 2021. február 21-én.

Egy 68 éves, súlyosan koronavírusos cseh nő lett az első páciens, akit az országon kívülre szállítottak gyógyulni kedden. A prágai kormány segítséget keres a fertőzéshullám kezelésére, miután az már az egészségügyi rendszer összeomlásával fenyeget.

A nőt Észak-Csehországból, Usti nad Orlici városából vitték át Dél-Lengyelországba, a 230 kilométerrel odébb fekvő Raciborzba. Az úton egy orvos is elkísérte a CT rádió tudósítása szerint.

Prága a közelmúltban kért segítséget a szomszédos országoktól, bár ezt korábban megpróbálta elkerülni. Németország és Svájc szintén beleegyezett Covid-betegek átvételébe, miután Csehország sok kórháza tömve van a járvány miatt.

Pillanatnyilag mintegy 8,500 embert ápolnak kórházban koronavírussal. Közülük 1,789 állapota komoly, sokan lélegeztetőgépen vannak.

Segítenek a lezárások

Az ország szigorított a lezárás szabályain, aminek a jelek szerint van is hatása. Kedden 10,466 új esetet jelentettek az elmúlt 24 óra mérlegeként a hatóságok, ez csaknem 2 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbinál.

Az embereket arra szólították fel, hogy ne hagyják el a lakókörzetüket, csak szükséghelyzetben. A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a körzethatárokon, és 10 ezer embert tartott vissza az utazástól, mióta az ellenőrzések megkezdődtek, mondja egy szóvivő.

Pillanatnyilag a kormány lehűt minden reményt arra, hogy egyhamar könnyítenének a szigorításokon. A húsvét – ami idén április 4-re esik – "nem a normális módon zajlik majd" a belügyminiszter, Jan Hamacek szerint.

Fertőzhetnek-e az oltottak? - válaszol az infektológus
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:37:09 0:00

XS
SM
MD
LG