Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovákia megkapta az első adag Szputnyik V-szállítmányt


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Megérkezett Szlovákiába az első 200 ezer adag Szputnyik V oltóanyag. Hazánk után Szlovákia a második uniós tagállam, amely beszerezte az orosz gyártmányú koronavírus vakcinát.

Az elmúlt héten Szlovákiában volt a világon a legmagasabb a COVID-19-ben bekövetkező egy főre jutó halálozási arány - derül ki az Our World in Data weboldal adataiból.

Magyarország volt az első uniós tagállam, amely bevezette az orosz vakcinát, annak ellenére, hogy az nincs jóváhagyva az unió gyógyszerszabályozója, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által.

„Helyénvaló döntés volt megvásárolni az orosz oltást, mivel a COVID-19 nem tud semmit a geopolitikáról" - mondta Igor Matovic szlovák miniszterelnök március 1-jén.

„Nem lenne bajom azzal sem, ha én magam is Szputnyik (oltást) kapnék" – tette hozzá Matovic.

Szlovákia 2 millió Szputnyik V vakcinát vásárolt, és arra számít, hogy a szállítmány első fele még ebben a hónapban megérkezik.

Hasonlóan hatékony, mint a nyugati vakcinák

A szlovák egészségügyi miniszter, Marek Krajci szerint a Szputnyik V használatát március 1-jén hagyják jóvá és az oltások néhány hétre rá már meg is kezdődhetnek.

A szomszédos Csehországban Andrej Babis miniszterelnök is latolgatja a Szputnyik V vakcina használatát, hiszen az országban a világon a legmagasabb az egy főre jutó fertőzöttség aránya.

Oroszország még augusztusban hagyta jóvá a világ első COVID-19 vakcináját, a Szputnyik V-t. A tudósok azonban világszerte megkérdőjelezik az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát, mert azt még azelőtt regisztrálták mielőtt a klinikai tesztelés harmadik fázisának eredményeit publikálták volna.

Február elején azonban a The Lancet nevű orvosi folyóiratban közzétett, szakértők által felülvizsgált, késői stádiumú vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Szputnyik V két dózisban történő beadása 91,6 százalékos hatékonysággal bírt a tünetekkel járó COVID-19 ellen.

Az orosz oltóanyag tehát körülbelül annyira hatékony, mint a vezető nyugati fejlesztésű vakcinák.

A vakcina használatát azóta mintegy 30 országban engedélyezték.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG