Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Menekülő palesztinok konvoját érte találat, nők és gyerekek is vannak a halottak között


A palesztinok a Gázai övezet déli része felé menekülnek, miután Izrael 24 órát adott több mint 1 millió civilnek az északi terület elhagyására.
A palesztinok a Gázai övezet déli része felé menekülnek, miután Izrael 24 órát adott több mint 1 millió civilnek az északi terület elhagyására.

Az áldozatok egy része kettő és öt év közötti gyermek. A Gázai övezet északi részéből tartottak a délibe, miután Izrael erre szólított fel 1,1 millió embert a várható szárazföldi hadműveletek előtt. Közben egy hajnali gázai rajtaütésben elhurcolt izraeli túszok holttestét találták meg izraeli katonák.

Már péntek este voltak hírek arról, hogy találat ért egy autókonvojt, amely Gáza déli része felé tartott. Mostanra videók is megjelentek a vérfürdőről.

A BBC hitelesítés után megerősítette, hogy a légicsapás a két evakuációs útvonal egyikét érte. Az út egész pénteken tele volt autókkal, sok gázai indult az izraeli figyelmeztetés után délre.

A felvételeken legkevesebb 12 holttest látható, főként nők és gyermekek – néhányan két és öt év közöttinek tűnnek. Az árnyékok alapján délután fél 6-kor forgatták a videókat. A legtöbben egy teherautó platóján fekszenek, míg mások az úton. A felvételen más megrongálódott jármű is látható.

A palesztin egészségügyi minisztérium hetven halottról beszél, és Izraelt okolja a támadásért. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy kivizsgálja az esetet, de hozzátette: ellenségeik megpróbálják megakadályozni, hogy a civilek elhagyják a Gázai övezet északi részét, ahol több mint egymillió palesztin számára jár le ma a távozásra kapott határidő. Az ENSZ becslései szerint néhány tízezren tették meg eddig a délre vezető utat.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az eddigi legsúlyosabb gázai bombázások „csak a kezdetet” jelentik.

Mostanáig legkevesebb 1900 ember vesztette életét Gázában azóta, hogy Izrael megkezdte a megtorló csapásokat a Hamász egy héttel ezelőtti támadása után. A palesztin fegyveresek akkor 1300 izraelit mészároltak le.

Helyszíni tudósítások szerint pánik uralkodik a sűrűn lakott Gázai övezet északi részén, amióta Izrael szórólapokon távozásra szólította fel a lakosokat. Miközben a délre vezető útvonalakon rövid időn belül dugók alakultak ki, sokan azt mondták, hogy dacolnak az utasítással, vagy később indulnak útnak.

Az X-en (a korábbi Twitteren) arabul közzétett nyilatkozatában az IDF szóvivője hajnalban közölte, hogy helyi idő szerint délelőtt 10 és délután 4 óra között két útvonal is sértetlenül használható.

Az ENSZ és más szervezetek katasztrófára figyelmeztettek, ha ennyi palesztin kényszerül menekülésre, és felszólították Izraelt: szüneteltesse Gáza ostromát, hogy bejuthasson a humanitárius segély.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódó izraeli műveletek, menekülő emberek Gázavárosban

Izrael – egy héttel azután, hogy minden idők legsúlyosabb támadásait szenvedte el – folytatja Gáza erőteljes bombázását. Deklarált célja a területet uraló Hamász iszlamista fegyveres csoport felszámolása. A másik oldalon a Hamász tagjai azt fogadták meg, hogy az utolsó csepp vérükig harcolni fognak.

A szárazföldi invázió előkészületei során az izraeli hadsereg közölte, hogy már végrehajtott korlátozott számú razziát Gázában rakétákat kilövő palesztinok ellen, és információkat gyűjt a Hamász által fogva tartott, több tucat izraeli túszról.

Azóta a védelmi erők az X-en bejelentették, hogy összesítésük szerint több mint 120 izraelit hurcoltak el egy héttel ezelőtt a Hamász fegyveresei. Egy péntek hajnali rajtaütésben megtalálták többük holttestét; részleteket egyelőre nem közöltek.

Továbbra is feszült a helyzet Izrael és Libanon határán is, ahol a Reuters újságíróját megölte egy Izrael felől érkező rakéta, és még hat újságíró megsebesült. A riporterek a libanoni oldalon voltak, az izraeli hadsereg és a libanoni Hezbollah milícia határ menti összecsapásairól tudósítottak. Az izraeli hadsereg közölte, hogy „számos terroristát” megölt, amikor megpróbáltak átjutni Libanonból Izrael területére.

Készült a BBC és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG