Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódó izraeli műveletek, menekülő emberek Gázavárosban


Palesztinok melletti tüntetés Jemenben 2023. október 13-án
Palesztinok melletti tüntetés Jemenben 2023. október 13-án

Emberek tömegei menekülnek Gázavárosból, miután Izrael a helyi lakosság biztonságára hivatkozva elrendelte a terület kiürítését, kiemelve, hogy a Hamász terroristái a lakóházak alatti alagutakban bujkálnak.

Az érintett mintegy 1,1 millió embernek egy napon belül kellene elhagynia a térséget dél felé, Egyiptom irányába. Erre a hadsereg szerint a saját biztonságuk érdekében van szükség, mivel a Hamász egyebek mellett kórházak és ENSZ-épületek alatt építette ki alagútrendszerét a parancsnoki és irányító központjai működtetésére, ezért is fontos a civilek távozása, hogy a terroristák ne használhassák őket élő pajzsként.

Helyszíni tudósítások szerint sokan menekülnek a területről. Megpakolt autók és motorkerékpárak százai láthatók, egyesek tehenekkel, tevékkel, szamarakkal vonulnak.

A Hamász katonai szárnya közölte, hogy az izraeli légicsapásokban tizenhárom túszuk életét vesztette, akik között külföldi állampolgárok is voltak.

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés. Az utóbbi napokban nagyjából 360 ezer tartalékost mozgósítottak, illetve számos páncélozott harcjárművet sorakoztattak fel Gáza közelében.

Az övezetből számos hullámban pénteken is rakétatámadásokat indítottak izraeli települések ellen.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő kiemelte, hogy minden csatornán próbálják a lakosságot tájékoztatni, arra kérve őket, hogy vonuljanak át a Vádi Gáza folyó déli oldalára. Egyebek mellett arab nyelvű röpcédulákon is figyelmeztetik az embereket. "Nem szabad visszatérnie otthonába addig, amíg erről nem értesítjük. El kell hagyniuk házaikat, és nem szabad a határkerítés közelébe menni" - üzenték.

Az övezetet irányító iszlamista Hamász propagandának minősítette a felhívást, és arra utasította az ott élőket, hogy ne tegyenek eleget neki, ugyanis pusztán zavart akarnak kelteni.

Az ENSZ tiltakozott az evakuálási felszólítás ellen, majd a Palesztin Menekültügyi Ügynökség (UNRWA) bejelentette, hogy áthelyezte műveleti központját és a nemzetközi személyzetet az övezet déli részére.

Ehhez kapcsolódóan: „Több osztálytársukat megölték, ezt még nem mondtuk el nekik” – izraeli magyarok a terrorhullámban

Stéphane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője embertelennek nevezte az utasítást, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis „lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet hangsúlyozta, hogy országa mindent megtesz a civileket érő károk minimalizálása érdekében. Emellett sérelmezte, hogy az ENSZ éveken át szemet hunyt a Hamász felfegyverzése és a polgári lakosság élő pajzsként történő felhasználására felett, s most, ahelyett hogy kiállna a megtámadott fél mellett, Izraelnek „prédikál”.

„Jobban tenné az ENSZ, ha a túszok hazatérésére, a Hamász elítélésére, illetve Izrael önvédelmi jogának támogatására összpontosítana” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Bűnös vagy bűnbak a palesztin pénzekről üzenő Várhelyi Olivér?

Miközben egyre nő a nyomás a szomszédos Egyiptomon, hogy engedje be a palesztin civileket, az ország elnöke kitartásra szólította fel a gázaiakat, és azt tanácsolta nekik, hogy maradjanak a térségben.

„Egyiptom továbbra is mindent megtesz, hogy biztosítsa a rafahi átkelőn át a segélyek Gázai övezetbe juttatását a nehéz időkben; Kairó kiáll a palesztinok törvényes jogai mellett” – szögezte le Abdel-Fattáh esz-Szíszi, úgy vélekedve, hogy amennyiben az érintettek elhagyják az otthonukat, az „a palesztin ügy végét jelenti”.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter Libanonba látogatott, ahol a Hezbollah fegyveres milícia vezetőjével, Haszán Naszrallah-val is találkozott, és figyelmeztetett, hogy az "ellenállás tengelyének" többi tagja nem fogja szó nélkül hagyni a jövőben a palesztinok ellen elkövetett bűncselekményeket.

Szakértők attól tartanak, hogy a Hezbollah bekapcsolódásával újabb front nyílhat Izraelben, s a csoport egyik vezetője pénteken meg is erősítette, hogy teljesen készen állnak csatlakozni a háborúhoz, amikor „eljön az idő”.

Irak és Irán fővárosában eközben több ezren tüntettek a palesztinok mellett.

A Hamász terroristái előző hétvégén meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, több mint 1300 embert meggyilkoltak, nagyjából háromezret megsebesítettek, körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma mára meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig a hatezret.

Eddig 258 izraeli katona esett el. Az elmúlt napon hatezer bombát lőttek ki az övezet felett az iszlamista vezetők likvidálására, létesítményeik lerombolására. Az izraeli légierő mintegy 750 katonai célpontot támadott.

Izrael hét elején teljes blokád alá vonta a Gázai övezetet, elvágva a terület élelmiszer-, üzemanyag-, áram- és vízellátását. Ennek helyreállítása kizárólag a túszok szabadon engedését követően lehetséges – szögezték le.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael: Addig nincs vége Gáza ostromának, amíg ki nem szabadulnak a túszok

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken zárt ajtók mögött tárgyal a fegyveres konfliktusról.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok „mindig veletek lesz” – Blinken Izraelben

Antony Blinken amerikai külügyminiszter előző nap Izraelbe látogatott, majd onnan Jordániába utazott, ahol többek között Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozni fog. Később Katarba megy tovább.

A zsidó államba érkezett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és az Európai Unió delegációja is.

Készült a BBC és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG