Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életfogytiglanra ítélték a bevándorlás-párti német politikus gyilkosát


Díszőrség Walter Lübcke kormányzó temetésén. Kassel, Németország, 2019. június 13.
Díszőrség Walter Lübcke kormányzó temetésén. Kassel, Németország, 2019. június 13.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a német bíróság egy szélsőjobboldali szimpatizánst, aki 2019-ben meggyilkolt egy bevándorláspárti politikust. Németországban az utóbbi években egyre nő a szélsőjobboldal támogatottsága, különösen a volt NDK területén.

A frankfurti bíróság január 28-án bűnösnek találta Stephan Ernstet, amiért agyon lőtte Walter Lübcket, helyi kereszténydemokrata kormányzót. A gyilkosságot az ügyészek szerint „rasszizmus és idegengyűlölet" motiválta.

Markus Hartmann másodrendű alperest pedig fegyvertartás vádjával találták bűnösnek, amiért másfél év felfüggesztett büntetést kapott.

Mindkét férfi szélsőjobboldali háttérrel rendelkezik

A 65 éves Lübcke a Hessen tartomány Kassel városában a regionális tanács vezetője volt. A férfi Angela Merkel kancellár konzervatív CDU-pártjának volt a tagja és akkor vált országosan ismertté, amikor 2015-ben nyíltan támogatta a menedékkérők befogadását.

Otthonának tornácán lőtték fejbe 2019 júniusában. Az ő meggyilkolása volt évtizedek óta az első eset, hogy megválasztott politikust öltek meg Németországban. A 47 éves Ernst beismerte tettét és a tárgyalások során a politikus családjának azt mondta: „Nagyon sajnálom, amit veletek tettem.”

A volt NDK területén a legtöbb a szélsőséges

Németországban az utóbbi években egyre nő a szélsőjobboldal támogatottsága, különösen az ország keleti részén, a volt NDK területén. A szélsőjobboldali AfD párt az ország parlamentjének legnagyobb ellenzéki csoportja.

A múlt hónapban egy német bíróság elítélt egy szélsőjobboldali férfit, Stephan Ballietet, aki a második világháború óta Németország egyik legsúlyosabb antiszemita támadását követte el.

Balliet 2019 októberében a kelet-németországi Halle város egyik kebab üzletében agyonlőtt egy nőt és egy férfit, miután nem sikerült betörnie a helyi zsinagógába.

Készült az AFP, a BBC és a dpa tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG