Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elítélték a lábmasszázsokkal zaklató volt minisztert


Közel tíz évig tartó (eredetileg a vádlott felmentésével járó) jogi csatározás után legkevesebb 3 év börtönbüntetésre ítéltek egy volt francia minisztert. Georges Tron az irodájában „lábmasszázsokra" kényszerítette két beosztottját, akiket szexuálisan is zaklatott.

A 63 éves Georges Tron ügyében pont akkor hoztak ítéletet, amikor Franciaországban egyre több szexuális erőszakkal kapcsolatos eset kerül a felszínre. A francia kormány közben szigorúbb törvények bevezetésére tett ígéretet, amelyek az áldozatok fokozottabb védelmére és a bántalmazók megbüntetésére szolgálnának.

Az ítéletet 11 órás esküdtszéki tanácskozás után szerdán késő este jelentette be egy párizsi fellebbviteli bíróság. Georges Tron az ítélethirdetés során hallgatott, majd mielőtt a rendőrök elvezették a börtönbe, - ahol megkezdheti az ötéves (két év felfüggesztett) büntetés letöltését - átadta a karóráját ügyvédjének.

Helyettesével talpmasszázsra kényszerített más dolgozókat

Georges Tron Francois Fillon miniszterelnök közigazgatási államtitkára volt egészen 2011-ig, amikor is kénytelen volt lemondani. A bukásához vezető ügyet két volt beosztottja hozta elő abból az időből, amikor a politikus Párizs egyik külvárosában, Draveilben volt polgármester.

Georges Tron közismerten rajongott a talpmasszázsokért, amelyeket 2007 és 2010 között másokra is ráerőltetett. Ha ez nem lenne elég, a masszírozások tapogatással és szexuális erőszakkal is együtt jártak. Az alkalmakon gyakran részt vett Tron helyettese, Brigitte Gruel is.

A botrányt kirobbantó két nő, Virginie Ettel és Eva Loubrieu vallomásaik szerint tehetetlennek érezték magukat, nem tudtak ellenállni a politikusnak az állásuk elvesztésétől való félelem miatt. Virgine Ettel később lemondott, míg Eva Loubrieu-t kirúgták, miután lopással vádolták meg.

A bíróság szerint Tron „csak” az egyik nőt erőszakolta meg

A bíróság Georges Tront azonban „csak” Virginie Ettel megerőszakolása miatt ítélte el, arra hivatkozva, hogy esetében a férfi „pszichológiai kényszert" alkalmazott, mert a nő a közvetlen beosztottja volt a városházán. Brigitte Gruel kétéves felfüggesztett büntetést kapott.

„Ez hatalmas győzelem azoknak a nőknek, akik munkahelyi problémákkal szembesülnek" - mondta Virginie Ettel ügyvédje, Vincent Ollivier.

Georges Tront nem ítélték el Eva Loubrieu megerőszakolásáért, aki az ítélet hallatán sírva rohant ki a bíróságról.

Új törvények szükségesek

Tron és Gruel cáfolta a vádakat, amelyeket alig több mint két évvel ezelőtt elutasított a bíróság, mert nem találtak erőszakra utaló jeleket és úgy ítélték meg, hogy a nőket a „bosszúvágy" motiválhatta.

Georges Tron akkori ügyvédje, Eric Dupond-Moretti az ítéletet akkor „az igazságosság győzelmének" nevezte.

Dupond-Moretti azóta Emmanuel Macron elnök igazságügyminisztere lett, és jelenleg azt szorgalmazza, hogy a szexuális zaklatás ellen hozzon a kormány szigorúbb törvényeket.

Egyre több nő töri meg a csendet

Tavaly jelent meg Vanessa Springora „Le Consentement” azaz „Belegyezés” című emlékirata, amelyben a szerző beszámol arról, hogy egy díjnyertes író hogyan bántalmazta szexuálisan 14 éves kora óta.

A könyv megjelenése óta több ezer nő törte meg a csendet és osztotta meg saját, szexuális bántalmazással kapcsolatos történetét.

Készült az AFP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG