Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elítélték Donald Trumpot az üzleti nyilvántartásainak meghamisítása ügyében


Donald Trump korábbi amerikai elnök és republikánus elnökjelölt elítélése után megy sajtótájékoztatót tartani 2024. május 30-án
Donald Trump korábbi amerikai elnök és republikánus elnökjelölt elítélése után megy sajtótájékoztatót tartani 2024. május 30-án

Az esküdtszék egyhangúlag bűnösnek találta Donald Trump korábbi amerikai elnököt mind a 34, ellene felhozott vádpontban, amelyek szerint Trump meghamisította az üzleti nyilvántartásait annak érdekében hogy illegálisan befolyásolja az egyébként megnyert, 2016-os elnökválasztást. Ítélethirdetés július 11-én lesz, a legsúlyosabb büntetés ebben az ügyben négy év börtön lehet.

Több mint 11 óra gondolkodás után az esküdtszék május 30-án egyhangúan bűnösnek találta Donald Trumpot az üzleti adatainak meghamisítása ügyében, amellyel a 2016-os elnökválasztást is befolyásolhatta.

A 77 éves Trump korábbi elnök ügyében július 11-én szabják ki a büntetést, amely a próbaidőtől vagy bírságtól a lehető legsúlyosabb esetben négyévnyi börtönbüntetésig terjedhet. Trump a jelenlegi republikánus elnökjelölt, de az ítélet ellenére nem tiltják el sem a jelöltségtől, sem az esetleges elnöki hivatalba lépéstől sem.

Trump ellen tavaly márciusban emeltek vádat az akkori ügyvédjének, Michael Cohennek kifizetett költségtérítés miatt, miután Cohen 130 ezer dolláros hallgatási pénzt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek. A nő azt állította, hogy ő és Trump 2006-ban szexuális kapcsolatot létesített, ami önmagában nem lenne jogszerűtlen, de Trumpot azzal vádolták, hogy Cohen költségtérítéseit „jogi költségként” tüntette fel, hogy elrejtse, hogy valójában a hallgatási pénz kifizetését szolgálták. Trump az eljárás során tagadta, hogy történt volna szexuális kapcsolat Danielsszel.

Donald Trump lett az első volt amerikai elnök, akit bűncselekmény miatt elítélnek. Trump az ítéletre reagálva „politikai fogolynak” nevezte magát, azt állítva, hogy „nagyon ártatlan ember”, és hogy „az igazi ítéletet november 5-én fogják meghozni az emberek”, utalva az amerikai elnökválasztás dátumára.

A republikánus elnökjelöltet egyébként óvadék nélkül szabadlábra helyezték, jogászai pedig fellebbezést nyújtottak be.

A Fehér Ház szóvivője annyit reagált az ítéletre, hogy „tiszteletben tartjuk a jogállamiságot, és nincs további kommentárunk”. Külön Joe Biden elnök a közösségi médiában reagált úgy, hogy „csak egy módja van annak, hogy Donald Trumpot távol tartsuk az Ovális Irodától: a szavazóurnáknál”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG