Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eljárást indít a Russia Today tévé ellen a brit médiahatóság


Liz Truss brit külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a médiafelügyeleti hatóság megvizsgálja az RT orosz hírcsatornát álhírek terjesztése miatt. Az RT arra panaszkodott, hogy a brit kormány aláássa a szabályozó hatóság függetlenségét.

„Ami a Russia Todayt illeti, úgy vélem, hogy rendszeresen propagandát és álhíreket sugároz, gyakorlatilag az orosz állam egyik karja, és biztos vagyok benne, hogy az Ofcom (a brit médiahatóság) ezt vizsgálja” – mondta Liz Truss brit külügyminiszter a Times Radiónak. Az angol, arab, spanyol és német nyelven sugárzó RT tévét sokan az orosz állam propagandakarjának tartják, amelynek célja a nyugati intézményekbe vetett bizalom aláásása.

Az ukrán válság miatt

Az RT főszerkesztő-helyettes, Anna Belkina válaszul a Reutersnek úgy nyilatkozott: úgy tűnik, mintha Truss bele akarna avatkozni a szabályozó hatóság ügyeibe. „Sajnálatos, hogy úgy tűnik, Truss miniszter és újabban néhány más kiválasztott brit politikus is közvetlenül vagy közvetve megpróbál beavatkozni olyan intézményekbe, amelyeket állítólag függetlennek és politikai nyomástól teljesen mentesnek hirdetnek – mondta. – Ezek a megjegyzések ismét aláássák a brit szabályozó hatóság függetlenségét.”

Az Ofcom hatóság megerősítette, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus miatt prioritásként kezeli az Oroszországról és Ukrajnáról szóló műsorszolgáltatói tudósításokkal kapcsolatos panaszokat. „Az ukrajnai válság súlyosságára való tekintettel prioritásként fogjuk megvizsgálni a bármely műsorszolgáltató e témával kapcsolatos hírszolgáltatásával kapcsolatos panaszokat” – közölte a szabályozó hatóság.

Németországban betiltották

Az RT nem először került a nyugati médiahatóságok célkeresztjébe. Február elején a német MABB médiafelügyelet és a médiaintézmények engedélyezési és felügyeleti bizottsága (ZAK) közölte, hogy az RT DE nem sugározhat Németországban szerb licenc alapján – vagyis a tévé német nyelvű adásának be kellett szüntetnie a sugárzást Németországban.

A német döntésre válaszul Moszkva közölte, hogy leállítja a német Deutsche Welle csatorna oroszországi sugárzását, és eljárást indít, amelynek eredményeként külföldi ügynöknek nyilvánítják a műsorszolgáltatót. Az orosz külügyminisztérium azt is közölte, hogy megtiltja az RT DE betiltásában részt vevő német tisztviselők beutazását Oroszországba.

A német külügyminisztérium erre reagálva „határozottan elutasította a Deutsche Welle és az RT DE műsorszolgáltató közötti összehasonlítást” – mondta a minisztérium szóvivője közleményében.

XS
SM
MD
LG